СТАРИНСКО СРПСКО ЈЕЛО: Кромпирача са пиринчем и кобасицом, право задовољство укуса
Старинско сочно јело које можете да правита са било којом врстом кобасице, коју год да имате, довољан вам је један ред колутова. Лук овом јелу даје сласт, а пиринач у комбинацији са јако мало брашна прави јело кремастим.
Foto: Shutterstock
Састојци:
за тепсију димензија 30 x 20
- 5 – 6 већих кромпира
- 1 већа главица црног лука
- 1 ред кобасице било које ( тежина може да варира зависно колико дебело колутове исечете, може да се припрема чак и са куленом и сланином )
- 200 мл пиринча ( 1 шоља )
- 1 кашика сувог зачина
- 1 кашика брашна
- 1л воде
- 50 мл уља
Припрема:
Укључити рерну на 200 степени. Очистити и исећи црни лук на танке кришке. Распоредити га по дну тепсије.
Очистити кромпир па га исећи на танке колутове и њиме прекрити црни лук. Слагати тако да један крај колута прелази преко другог, да баш нема простора између колутова кромпира. Преко посути пиринчем, а преко њега послагати колутове кобасице. Преко кобасице послагати другу половину кромпира. Помешати воду са уљем, сувим зачином и брашном. Размутити да нема грудвица па прелити преко кромпира у тепсији. Све треба да ” плива”, али не брините та вода ће испарити, а кромпиру је потребна да би омеканио, прво се скувао па онда запекао. Ставити да се пече око 90 минута. Готово је када је кромпир одгоре благо поруменио, а у плеху још увек има мало сафта. Извадити и прохладити 10- ак минута јер је све јако врело, посебно кромпир и пиринач, па онда послужити.
(trpeza)
Препоручујемо
НАПРАВИТЕ НАЈУКУСНИЈИ ПИЛАВ СА МЛЕВЕНИМ МЕСОМ: Гурмански оброк у коме ће сви уживати
22. 01. 2025. у 09:30Новости онлине
ОВО МОРАТЕ ДА ПРОБАТЕ: Печени карфиол у кремастом сосу са сиром и белим луком
23. 01. 2025. у 07:00Новости онлине
РУЧАК ЗА ДАНАС: Пуњена гнезда од млевеног меса, гурмански оброк
19. 01. 2025. у 09:00Новости онлине
ПИЛЕЋЕ ЋУФТЕ СА ЊОКАМА: Идеалан ручак ако вам се једе нешто укусно
17. 01. 2025. у 09:00Новости онлине
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (0)