СОЧНО СВИЊСКО ПЕЋЕЊЕ У СОСУ ОД ЈАБУКЕ: Ово јело морате да пробате
Ова комбинација је просто савршена, а ако желите да обрадујете укућане предивним ручком, нека свињско месо спремљено на овај начин буде вас избор.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1,8 кг свињског филеа
- 2 чена белог лука, исеченог на танке кришке
- мали сноп рузмарина изломљеног на гранчице
- 3 ловорова листа, исцепкана
- 1 црни лук грубо исечен
- 1 велика шаргарепа, исецкана
- 1 јабука, исечена на четвртине
- 1 кашика уља
- 2 кашике обичног брашна
- 100 мл јабуковог вина
- 500 мл повртног или пилећег бујона
Припрема:
За печење, прво посолите свињску кожу 2 сата пре печења и оставите је непокривену у фрижидеру. Загрејте рерну на 230С/210С вентилатор. Окрените свињску кожу надоле и малим ножем направите око 6 дубоких резова дуж меса. У сваки рез убаците комад белог лука, парче рузмарина и ловоров лист и окрените месо.
Помешајте шаргарепу, лук и јабуку и разбацајте их по средини плитког плеха за печење. Ставите свињетину на поврће и натрљајте кожу уљем. Убаците све у рерну и оставите 15 минута, а затим смањите температуру на 180С/160С вентилатор и наставите да печете 1 сат и 30 минута. Ако после кожа није сјајна и пуцкетава, поново појачајте топлоту и проверавајте сваких 5 минута док кожа не попуца.
Извадите печење из плеха за печење на даску и сипајте све осим око 2 кашике масти са плеха. Умешајте брашно са поврћем и кувајте док не добијете кашасту пасту тамног ћилибара, а затим сипајте јабуково вино и поново промешајте док не добијете густу смесу.
Сипајте бујон и све динстајте 8-10 минута док се сос не згусне. Процедите сос у другу шерпу прогурујући што више пасиране јабуке кроз сито. Поново динстајте и зачините по укусу. Назубљеним ножем исеците печење на кришке и сервирајте уз омиљено поврће и сос од јабуке.
(stvarukusa)
Препоручујемо
ЗАПЕЧЕНИ КРОМПИР СА ШУНКОМ И ЛУКОМ: Мирис, укус и једноставна припрема
13. 12. 2024. у 11:00
ПРЕУКУСНА ПОСНА ПАСТА СА ПОВРЋЕМ: Идеална за лагани ручак или вечеру (ВИДЕО)
13. 12. 2024. у 13:00
ПОСНЕ ЛОВАЧКЕ ШНИЦЛЕ: Укусне су баш као и обичне, спремају се лако и брзо
10. 12. 2024. у 11:00
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)