7 ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: Мени најукуснијих посних јела уз која ће правила поста бити испоштована
БОЖИЋНИ пост почиње сутра. Многи су у дилеми коју посну храну припремити, да у исто време буде укусна и да може да засити.
Доносимо вам предлог менија за најукуснија посна јела, за 7 дана у недељи.
Уколико се не причешћујете, црква дозвољава пост на храни спреманој на уљу, с тим што се среда и петак посте на води. Суботом и недељом је дозвољено да се једе риба.
ПОНЕДЕЉАК - Рижото са поврћем
Потребно: 200 г кукуруза шећерца, 200 г пиринча, 200 г грашка, 1 главица лука, 2 шаргарепе, сусам по жељи, уље, со, бибер, першун.
Припрема: У дубљу шерпу издинстајте лук и шаргарепу које сте нарендали а затим додајте остало поврће. Посолите и ставите мало бибера а онда налијте воде (око 1,5л) и пустите да се поврће скува. Пиринач добро оперите и додајте га скоро куваном поврћу. Пустите да све ври 5 минута, а онда поклопите шерпу и склоните је са рингле. Додајте препечени сусам.
Додајте свеж или сув першун. Након 15 мин, отворите шерпу и промешајте рижото. Након десетак минута јело можете да послужите, а као прилог користите сезонску салату.
УТОРАК - Подварак
Потребно: главица киселог купуса, 2 главице црног лука, ловоров лист, 1/2 кашике алеве паприке, 2 кашике уља, бибер у зрну.
Припрема: Купус оперите у хладној води, оцедите и ситно исецкајте. Иситните лук и пропржите на уљу. Додајте купус, па динстајте неколико минута. Зачините са мало бибера, додајте ловоров лист и алеву паприку, па налијте мало топле воде и наставите да динстате. Кад се течност укува, купус ставите у загрејану рерну да се добро запече. Подварак послужите уз неку тестенину или куван кромпир.
СРЕДА - Крем чорба од парадајза (пост на води)
Потребно: 500 мл течног парадајза, 300 мл воде, 2 шаргарепе, 1 главица црног лука, 2 кромпира, со и бибер, мало першуна
Припрема: Лук, шаргарепу и компир скувајте у мало воде затим штапним миксером све самељите и додајте течни парадајз. Пустите да све ври 15 минута, додајте со и бибер и суви першун. Топлу чорбу послужите уз коцкице сувог хлеба.
ЧЕТВРТАК - Тавче на гравче
Потребно: 500г белог пасуља Тетовца, 250 г црног лука, мало уља, мало бибера, алеве паприке и соли, ловоров лист.
Припрема: Ставите пасуљ у лонац и налијте воду да прекрије пасуљ. Пустите нека све проври па проспите ту воду а сипајте другу и у њу још додајте крупно сечен црни лук. Када се пасуљ скува тако да се одваја корица, запржите пасуљ тако што ћете у тигању да направите "врућу запршку" од уља, брашна и алеве паприке. Запржите пасуљ и оставите да ври јoш пар минута. Затим, додајте ловоров лист и све преручите у ватросталну чинију.
Запеците пасуљ у рерни на 250 степени Целзијуса док се не ухвати корица. Послужите топло уз туршију.
ПЕТАК - Паприке пуњене буковачом (пост на води)
Потребно: 300 г пиринча, 300 г буковаче, 1 празилук, со, бибер, босиљак, 8 паприка, 300мл соса од парадајза, мало воде.
Припрема: Празилук и буковачу ситно исецкајте па је помешајте са опраним пиринчем, све зачините бибером и са соли па напуните паприке са том смесом. Можете да користите и суве паприке с тим што ће вам бити потребно више од 8 комада. Пуњене паприке посложите у дубљу шерпу па налијте парадајз сос и мало воде по њима. Шерпу можете да ставите на ринглу па да паприке кувате неких сат времена. Исто можете да је прекријете фолијом па све запечете у рерни неких сат и по. Пријатно!
СУБОТА - Дан за рибу
Потребно: 4 рибе (скуша, ослић, харинга- сами изаберите), мало уља, мало лимуна, со и бибер.
Припрема: Рибу очистите, добро је посолите, ставите бибер и маслиново уље па је сложите у ватросталну чинију. На њу исеците лимун, прекријте алуминијумском фолијом и све ставите у загрејану рерну на 250 степени. Пеците пола сата па скините фолију и пеците још 15 минута.
Уз рибу можете да послужите и барен кромпир, или карфиол и броколи.
НЕДЕЉА - Посна пица
Потребно: 200 г кукуруза шећерца, мало лука, конзерва туњевине, посни качкаваљ, маслине, со и бибер, две подлоге за пицу, кечап
Припрема: Подлогу за пицу премажите кечапом па додајте кукуруз(може и залеђен), комадиће туњевине, крупно исечен лук, послолите, па преко нарендајте качкаваљ и ставите маслине. Све запеците у рерни на 200 степени.
Пријатно!
БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак
(Стил)
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини
УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.
04. 05. 2024. у 20:06
У НЕДОУМИЦИ СТЕ? "Васкрсе" или "воскресе"? Овако се правилно честита Ускрс или Васкрс?
У СУСРЕТ највећем православном празнику, покушаћемо да разбијемо недоумице око тога како је правилно честитати Ускрс односно Васкрс.
04. 05. 2024. у 21:16
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (0)