ДА ЈЕЛО НЕ ИСПАДНЕ НЕУКУСНО: Корисни савети како да правилно одмрзавате и припремате поврће
Избегните неке уобичајене грешке због којих јело може да испадне неукусно, помоћу корисних савета.
Foto: Shutterstock
1. Не треба термички да обрађујете све смрзнуто поврће
Поједине врсте смрзнутог поврћа можете да једете баш такво какво јесте, без кувања, пржења и микроталасне. Довољно је да га одмрзнете и убаците у салату или смути. Ту спада поврће попут кеља, спанаћа, шаргарепе, лука итд.
2. Одмрзавање смрзнутог поврћа
Овај корак није увек неопходан и одузима време. Зависи од тога шта кувате/пржите. Смрзнуто поврће, без обзира које, може да се кува и када је у том агрегатном стању. Штавише, одмрзавање није пожељно нарочито када је у питању замрзнуто зачинско биље, јер тиме губи својства, па је треба да га додате директно у јело, без одрмзавања. Ипак, пожељно је да одмрзнете и оцедите течност у случајевима када желите да избегнете да јело постане воденасто.
3. Одмрзавате у микроталасној рерни
Одмрзавање поврћа у микроталасној је одличан начин да га прирпемите када немате времена. Међутим, водите рачуна да не одмрзавате предуго, за почетак 60 секунди па проверите у каквом је стању и продужите ако је потребно. Може се десити да загори, па су боље опције кување на пари, бланширање, динстање или пржење.
4. Трајање припреме
Време термичке обраде смрзнутог поврћа се разликује у зависности од врсте поврћа. Увек проверите на паковању, уколико је куповно. За мање комаде, тање или мекше, време припреме је краће, попут грашка и шаргарепе. Међутим, за храну попут тиквица или великих комада поврћа, биће вам потребно мало више времена. Веће комаде поврћа ћете свакако термички да обрађујете уместо да их једете сирове. Кромпир и батат, на пример, обавезно морају да се скувају.
(Stvarukusa/mondo)
Препоручујемо
САВРШЕН ПРИЛОГ: Ароматичан сос од мирођије, готов за 5 минута!
08. 06. 2024. у 08:00
ЧИЗБУРГЕР ТЕСТЕНИНА: Има исти укус као чизбургер, сви траже репете
07. 06. 2024. у 16:00
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)