САЛЕП ЈЕ ОМИЉЕНИ ТУРСКИ НАПИТАК КОЈИ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Прави се лако, укус је БОЖАНСТВЕН, а побољшава и рад ЦРЕВА

Novosti online

04. 02. 2024. у 19:00

САЛЕП је тадиционални слатки напитак који нам долази са Блиског истока, а на нашим просторима је постао популаран за време Турака. Прави се врло лако и служи се топао, а посебно га малишани воле током хладних дана. Са друге стране, може да буде добар и за чишћење црева.

САЛЕП ЈЕ ОМИЉЕНИ ТУРСКИ НАПИТАК КОЈИ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Прави се лако, укус је БОЖАНСТВЕН, а побољшава и рад ЦРЕВА

Фото Shutterstock

Салеп у праху је осушено, млевено корење неколико врста дивље орхидеје (или само гомољ орхидеје). Код нас се салеп припрема од осушеног, самлевеног и прерађеног гомоља обичног каћуна (Orchis morio).

Припема салепа, од ливаде до чаше, тече овако: гомољке се ваде, перу од земље, очисте од опни и кратко прокувају, најбоље у сурутки. Затим се суше прво на ваздуху, потом у сушници, док не постану скоро кристално прозирне, потом се сецкају у прах, просеју и чувају на сувом.

 Припрема се на следећи начин: 

Састојци:

* 1 л воде (или млека)

* 1 кашика салепа у праху
* шећер
* цимет или ђумбир

Припрема:

Кашику салепа у праху помеша са чашом млаке воде да не буде грудвица. Кад вода у шерпи узаври, додати шећер, прокувати кратко време, па додати умућени салеп. Кувати на умереној температури док се не добије гушћа, помало слузава течност. Сипа се у стаклене чаше или шоље, па се по површини поспе прах ђумбира или цимета.

Инстант салеп са само залије врелом водом јер у њему су већ сви потребни састојци. Чисти салеп је нешто скупљи, од 50 грама се добије 3 литра овог укусног напитка.

(Stil)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

УГРОЗИЛИ НОВАКУ ЖИВОТ?! Скандал у Риму, ово је Ђоковић доживео после ударца флашом у главу!