СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА НАДЛАЦКЕ: За доручак, вечеру, слане, или слатке - посластица сачувана од заборава
Ако сте одрасли у Војводини, онда сте вероватно чули за надлацке.
Foto: Shutterstock
Наше баке којима су комшинице биле Словакиње, нарочито оне из Срема, пренеле рецепт за надлацке, често су их спремале, на општу радост целе куће. У различитим варијантама и под нешто другачијим називима јављају се и у чешкој, мађарској, аустријској и немачкој кухињи. Кисело тесто кува се на пари, ваздушасто је, мекано и нема тог гурмана који може да им одоли.
Састојци:
- Брашно по потреби
- Вода 1 л
- Млеко 1 дл
- Квасац 2 коцкице
- Шећер 2 кашике
- Јаје 1
- Со 1 кашичица
Припрема:
Замесити тесто и оставити да порасте. Кад порасте, разваљајте оклагијом и растањите. Потом модлом или чашом направите кружне облике, као за крофне. И њих треба мало оставити да се "одморе". Након тога их поређајте у шерпу или дубоки тигањ који претходно треба премазати машћу или уљем. Додајте воде тек толико да их покрије. Поклопите и кувајте док вода не испари. Е, а ту је највећа цака... Важно је да се поклопац никако не отвара током кувања, саветују домаћице. Зато је најбоље одабрати провидан, како бисте имали увид у оно што се дешава. Нема ту јачине ватре, окретања, провиривања... Једноставно, лоптице треба да зацврче или замиришу, тад ћете знати да су готове. Обично им треба двадесетак минута на тихој ватри. Када се скувају, склоните их са шпорета, али не скидајте поклопац одмах, да тесто не би "пало" и да уместо лоптица не бисте добили летеће тањире.
Најлепша и најоригиналнија је слатка варијанта. Уваљајте надлацке у млевени мак, на којем не треба да штедите ако желите неодољиву посластицу. Можете додати и шећер. Некад се посипају и млевеним орасима. Ако више волите слано, онда преко њих нарендајте сир док су још топле. Данас постоје и модернији "модели", са разним кремовима, намазима, чак и са месом, па пустите машти на вољу.
(superrecepti)
Препоручујемо
ТРОУГЛАСТИ ЧУПАВЦИ: Издашни, сочни и миришљави колачи које сви воле (ВИДЕО)
29. 03. 2025. у 16:00
КОЛАЧ СВЕКРВИНО ОКО: Ко није пробао, не зна шта пропушта (ВИДЕО)
19. 03. 2025. у 11:00
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)