ОВАКО СЕ ИСПРАВНО СПРЕМА ТУРШИЈА: Да ли сте знали за овај рецепт који је стар хиљадама година

Новости Онлајн

26. 09. 2023. у 11:58

КИСЕЉЕЊЕ је један од најстаријих начина за чување хране, а сам процес забележен је први пут у Индији пре 4000-5000 година.

ОВАКО СЕ ИСПРАВНО СПРЕМА ТУРШИЈА: Да ли сте знали за овај рецепт који је стар хиљадама година

Фото Н. Живадиновић

Традиционални источњачки начин за припрему туршије укључује састојке као што су со, уље, чили у праху и зачини.

Постоје и древни записи о томе колико је она корисна у исхрани.

Сада је право време да је направите, а поврће или воће можете да изаберете по укусу.

Углавном се користе карфиол, паприка, шаргарепа…, али све је ствар укуса. Можете да је користите за мезе јер одлично отвара апетит, али и као салату или прилог уз месо.

Састојци: 

2 кг карфиола

2 кг паприка
2 кг шаргарепа
2 кг корнишона
2 кг зеленог парадајза
2-3 љуте папричице
1 веза першуна
1 веза целера
бибер у зрну

Још:

10 л воде

500 г соли
250 г шећера
200 мл есенције
10 г винобрана
10 г конзерванса

Припрема:

Поврће добро оперите и исеците по жељи.

Краставац (корнишоне) оставите у комаду.

У стерилисану теглу поређајте карфиол, паприку, шаргарепу, краставац, парадајз, лист першуна и целера. Ређајте тако док не напуните тегле. Поспите бибером у зрну.

Преко ставите белу пластичну пахуљу (таквог је изгледа, а она штити да поврће не исплива из течности).

У шерпу сипајте воду, па додајте со, шећер, есенцију, конзерванс и винобран.

Све промешајте, па оставите пар сати да се састојци лепо сједине. Сипајте тако да течност лепо покрије поврће.

Оставите да стоји 20-30 дана.

БОНУС ВИДЕО: НОЋНИ БАЗАР НА МАЛОЈ ПИЈАЦИ - У Зрењанину се окупио великих број малих произвођача

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА ЗОРАН ВАНЕВ: Од Јужне пруге до Швице (ФОТО)