УСКОРО ВАКЦИНА ПРОТИВ ПТИЧИЈЕГ ГРИПА: Руски научници развијају цепиво, тестирање у зависности од потражње

Novosti online

23. 05. 2021. у 11:41

РУСКИ истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију "Вектор" направио је вакцину која се може користити против грипа А /Х5Н8, познатог и као птичји грип, рекао је шеф Центра Ринат Максјутов.

УСКОРО ВАКЦИНА ПРОТИВ ПТИЧИЈЕГ ГРИПА: Руски научници развијају цепиво, тестирање у зависности од потражње

Foto AP

- У марту смо користили технологију обрнуте генетике да бисмо створили сој вакцине који се може користити као вакцина против Х5Н8. Ако је потребно, овај сој се може одмах предати руским производним погонима да би се развила вакцина уз помоћ постојећих технологија. Такође је развијен и прототип комплета за тестирање - рекао је он на маргинама образовног маратона "Ново знање".

Према његовим речима, питање производње вакцине и регистровање комплета за тестирање за употребу у Русији зависиће од потражње за њом.

Руски санитарни надзорник "Роспотребнадзор" може донети одлуку ако је то потребно због епидемиолошке ситуације.

Шефица руске службе за заштиту потрошача Ана Попова рекла је у марту за ТАСС да ће нова врста птичијег грипа А/Х5Н8, која је потврђена код неколико Руса у фебруару, вероватно ускоро мутирати да би стекла способност преноса са човека на човека.

Вирус је потврђен код седам радника на јужној руској фарми живине, где је у децембру 2020. године регистрован вирус међу птицама, подсећа ТАСС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАТЕГОРИЧНО ДО ИДИОТИЗМА Медведев: Услови Зеленског за примирје су неизводљиви