АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС О РУСКОЈ МОРНАРИЦИ: "Озбиљна претња за америчку флоту, иако је мања"

Новости онлајн

22. 05. 2021. у 14:32

РУСКА морнарица представља стварну претњу за америчку флоту без обзира на разлику у броју бродова, упозорава амерички часопис „Нешенал интерест“.

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС О РУСКОЈ МОРНАРИЦИ: Озбиљна претња за америчку флоту, иако је мања

Фото: ЕПА

Према писању аутора чланка Криса Озборна, чини се да трострука надмоћ Америке по броју разарача неутралише потенцијалну претњу „која долази од Русије“, што не спречава Москву да активно и отворено повећава присуство на Црном мору.

Озборн као пример наводи да ће ове године руска Црноморска флота добити седам нових бродова и чамаца.

- Ако Русија повећава број нових ратних бродова, какви су то ратни бродови? А што је најважније, које врсте наоружања, радара и сензора могу да користе? - пита се новинар.

Истовремено, Озборн се позива на закључке стручњака који мисле да руске подморнице, као и чамци и корвете, могу да представљају посебну опасност у приобалним регионима Црног мора, посебно за Бугарску и Румунију.

У случају сукоба, велики амерички носачи авиона са већим депласманом неће моћи да делују у изузетно важним областима, за разлику од брзих и покретних руских корвета и патролних бродова, закључио је аутор чланка.

Раније је члан колегијума Војно-индустријске комисије при руској влади Владимир Поспелов изјавио да ће ратна морнарица Русије ове године добити око 40 бродова различите класе. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)