АМЕРИКАНЦИ ПРЕДЛАЖУ ГЛОБАЛНИ ПОРЕЗ: Ево на кога ће се односити, Немци подржали иницијативу

Новости онлине

21. 05. 2021. у 20:40

НАЈНОВИЈИ амерички предлог о минималном глобалном порезу за предузећа од 15 процената помоћи ће да се направи продор ка постизању споразума на међународном нивоу овог лета, изјавио је данас немачки министар финансија Олаф Шолц.

АМЕРИКАНЦИ ПРЕДЛАЖУ ГЛОБАЛНИ ПОРЕЗ: Ево на кога ће се односити, Немци подржали иницијативу

Фото: Депоситпхотос

- Ово је заиста велики напредак - рекао је Шолц новинарима уочи почетка разговора са другим министрима финансија еврозоне у Лисабону, извештава Ројтерс.

Истичући потребу за постизањем једног таквог споразума, немачки министар је изразио уверење да ће се то "сада десити".

Америчко Министарство финансија је објавило да је спремно да прихвати стопу глобалног минималног пореза на корпоративну добит од најмање 15 одсто, која је знатно нижа од предложеног минимума од 21 одсто за мултинационалне компаније у САД.

Министарство је саопштило да је тај предлог изнело у четвртак током састанка управне групе Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) која се бави питањем пореза, ерозије базе пореских обвезника и преусмеравањима профита. То тело има за циљ да се овог лета постигне свеобухватан договор о преради прописа о опорезивању мултинационалних корпорација и великих технолошких компанија као што су „Алфабет“ и „Гугл“.

- Министарство је нагласило да је 15 одсто доњи праг за минималну глобалну стопу пореза и да треба наставити дискусију с амбицијом да се та стопа повећа - наведено је у саопштењу Министарства финансија САД.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)