ЧУДА СЕ ДЕШАВАЈУ: Италијанка постала мајка у 63. години

Милица Остојић

20. 05. 2021. у 17:56

У ЈЕКУ пандемије, у Италији која је преживела тешка затварања и изолованост, забрану социјалних и фамилијарних контаката, десило се и понеко чудо - једног дечака, мајка је родила чак у 63. години.

ЧУДА СЕ ДЕШАВАЈУ: Италијанка постала мајка у 63. години

Фото: Д. Балшић

Емануеле је чудо! Рођен је пре два дана, царским резом, у болници у Козенци у Калабрији, имао је 2 кг и 400 грама; чудо живота и науке.

ама се одлучила на то упркос томе што је природа зауставила циклус рађања, а преовладала је жеља да бебу роди упркос годинама и застрашујућем ризику од КОВИД пандемије, када је много тога постало тешко у Италији.

Годинама су она, и њен супруг безуспешно покушавали да се остваре као родитељи. 2020.године је уследио поновни одлазак у иностранство, у сврху још једног покушаја оплодње.

То је оплодња позната као "оплодња изван организма" са јајним ћелијама донатора- млађе жене, и сперме донатора, који је затим постављен у материцу будуће мајке.

Овај случај није јединствен у Италији, али јесте у Калабрији. У овој држави, још две жене су се оствариле као мајке у шездесетим годинама, тако да ће ови случајеви дати велики допринос научној литератури која се односи на прокреацију.

Национални статистички институт (ИСТАТ) изнео је податке да је Италија земља са највећим бројем жена у Европи које постају мајке између 40-50 година, као и оних које рађају прво дете (заједно са Шпанијом).

2017.године у Италији се породило 15 997 жена између 40 и 50 година , од чега је њих чак 2 145 између 45 и 50 година, и 306 са више од 50 година.

То представља својеврстан статистички доказ да се померила граница година за рађање деце вештачком оплодњом. У Италији је то, до сада, био просек од око 43 године, односно 50, за оне који децу рађају вантелесном оплодњом.

Из болнице у Козенци "Сакро Куоре" поручују да ће бити све више жена које ће у поодмаклом добу постајати мајке,па чак и оних које немају мужа, или партнера.

Срећна Италијанка, која се први пут остварила као мајка поручује- "Емануеле је чудо, живећу за њега!".

Мама и беба су добро, и ускоро напуштају болницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)