ПАШИЊАН САОПШТИО: Потписаћу нови документ са Бакуом

Новости онлајн

20. 05. 2021. у 11:03

ВРШИЛАЦ дужности премијера Јерменије Никол Пашињан изјавио је да намерава да потпише нови документ са Бакуом након трилатералних преговора са учешћем Русије и Азербејџана.

ПАШИЊАН САОПШТИО: Потписаћу нови документ са Бакуом

Фото: ЕПА

- Трилатерални преговори између Јерменије, Русије и Азербејџана су у току. Одлуке, према којима су достигнути прелиминарни договори са међународним партнерима, стопостотно одговарају интересима Јерменије. Ако Азербејџан испуни договоре и под условима које смо договорили, да, потписаћу тај документ - рекао је Пашињан на састанку владе.

С тим у вези, није хтео да открије детаље јер је документ за сада радни.

Истовремено, вршилац дужности премијера изјавио је да је прецизирање и на крају демаркација јерменско-азербејџанске границе у интересима и Јеревана и Бакуа, да представља гаранцију безбедности Јерменије, али да то није једноставан процес.

Јерменске власти имају снажну политичку вољу за регулисањем ситуације у Нагорно-Карабаху, како би дугорочно искључиле могућност рата и покренуле миран период за Јерменију и јерменски народ, додао је Пашињан.

Он је такође упозорио да је ситуација на јерменско-азербејџанској граници напета, као и да се око 500-600 војника Оружаних снага Азербејџана налази на територији Јерменије.

- У политичком смислу наше акције су следеће – не дозволити да ситуација измакне контроли, учинити све као би се спречио војни сукоб и учинити да азербејџанске Оружане снаге напусте јерменску територију - објаснио је в.д. премијера.

Раније је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров сматра да би Русија могла да постане посредник у решавању питања везаних за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана.

Претходно је јерменско Министарство одбране саопштило да су азербејџански војници покушали да помакну своје положаје на територије градова Варденис и Сисијан на југу Јерменије, што Јереван сматра провокацијом. Пашињан је рекао да процесе који се одвијају на граници са Азербејџаном не би требало сматрати демаркацијом. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)