БРЗА ВЕЗА БЕЧ-ПРАГ-БЕРЛИН: Путовање возом од аустријске до немачке престонице за четири сата

Д. Д. С.

19. 05. 2021. у 12:12

ИСТИЧУЋИ да железница представља будућност Европе министарка за заштиту климе у влади Аустрије Леоноре Гевеслер најавила је изградњу брзе пруге од Беча, преко Прага до Берлина. Тиме би се време путовања од Беча до Берлина смањило са скоро девет на око четири сата.

БРЗА ВЕЗА БЕЧ-ПРАГ-БЕРЛИН: Путовање возом од аустријске до немачке престонице за четири сата

Фото: Архива

Пројекат би требало да буде завршен до средине 2030-тих година, а посебно изазован задатак је тунел кроз Ерцгебирге. Брза пруга између Берлина и Дрездена требало би да буде завршена већ 2025. године.

Железничка веза између Дрездена и Прага треба да постане део европске мреже нових железничких веза, на којој ће саобраћати и ноћни возови. Планирано је и да се од Беча, преко Брна, до Прага путује, уместо садашња четири, свега два сата, а до Берлина укупно четири сата и пет минута.

Брза пруга се уклапа у планове Европске комисија, чија стратегиа је да смањи емисију штетних гасова у саобраћају до 2050. године за 90 одсто. За то је потребно да се удвостручи брза пруга у Европи и да транспорт терета пругом порасте за 50 одсто до 2030. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)