ПРЕДЛОГ МОСКВЕ: Русија – посредник за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана

Новости онлајн

19. 05. 2021. у 09:15

РУСКИ министар иностраних послова Сергеј Лавров сматра да би Русија могла да постане посредник у решавању питања, везаних за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана.

ПРЕДЛОГ МОСКВЕ: Русија – посредник за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана

Фото Д. Дозет

- Детаљно смо обавестили наше пријатеље о напорима које Руска Федерација улаже како би био регулисан инцидент који је настао услед одсуства међународно установљене државне границе - изјавио је Лавров на конференцији за штампу са таџикистанским колегом Сироџидином Мухридином.

Како је рекао, Русија је у оквиру ОДКБ понудила помоћ Бакуу и Јеревану у вези са регулисањем ситуације на граници и покренула иницијативу за формирање комисије двеју земаља за делимитацију и демаркацију.

- Према прелиминарним договорима између јерменске и азербејџанске стране, Русија је понудила помоћ у почетку у спровођењу делимитације и дермаркације границе, покренувши иницијативу за стварање заједничке јерменско-азербејџанске комисије у ту сврху. Русија би у тој комисији могла да учествује, уколико желите, као консултант, посредник - рекао је Лавров.

Таџикистан и Киргизија

Истовремено, министар се након преговора са таџикистанским колегом осврнуо и на ситуацију на таџикистанско-киргистанској граници, рекавши да званична Москва поздравља окончање фазе ескалације сукоба и напоре Душанбеа и Бишкека у заједничком раду на разграничењу граница.

Русија наставља да доприноси модернизацији Оружаних снага Таџикистана, узимајући у обзир утврђене планове и рокове, додао је Лавров. Према његовим речима, сарадња са Таџикистаном у војној сфери има посебан значај у светлу постојећих претњи у региону.

Руска вакцина

Још једна тема о којој је говорио шеф руске дипломатије је руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Како је рекао, председници Русије и Таџикистана, Владимир Путин и Емомали Рахмон договорили су се да испоруке руске вакцина „Спутњик Ве“ земљи буду бесплатне.

Лавров је стигао у Таџикистан како присуствовао редовном састанку Савета министара иностраних послова Органзиације Договора о колективној безбедности (ОДКБ).

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)