МИЛИОНЕРИ ПРОТИВ МИЛИЈАРДЕРА: Необични протести у Њујорку и Вашингтону пред кућама Џефа Безоса

И. С.

18. 05. 2021. у 18:50

ГРУПА милионера протестовала је у понедељак испред кућа Џефа Безоса, власника Амазона и најбогатијег човека на свету, у Њујорку и Вашингтону.

МИЛИОНЕРИ ПРОТИВ МИЛИЈАРДЕРА: Необични протести у Њујорку и Вашингтону пред кућама Џефа Безоса

Фото: АП

Протест су организовали "Патриотски милионери", коалиција богатих појединаца који се залажу за прогресивну промену политике. Повод је био Дан пореза, кад Американци подносе пријаве за опорезивање дохотка.

"Патриотски милионери", чији чланови остварују приходе веће од милион долара или имају имовину вреднију од пет милиона долара, демонстрирали су испред Безосових кућа, носећи билборде на којима је писало "Престаните! Опорезујте и најбогатије!"

Група је критиковала план америчког председника Џоа Бајдена за повећање пореза на корпорације и Американце који зарађују више од 400.000 америчких долара годишње.

- Имамо неколико богатих људи и много сиромашних - рекао је Морис Перл, председник одбора "Патриотских милионера" и бивши извршни директор "Блек Рока". - То није начин на који се може водити одрживо друштво.

ПРЕДСЕДНИК БАЈДЕН ХОЋЕ ВЕЋИ ПОРЕЗ

АДМИНИСТРАЦИЈА Џоа Бајдена предлаже повећање стопе пореза на добит са 21 на 28 одсто, делимично поништавајући смањења пореза која је прогурао бивши председник Доналд Трамп. Пре него што су републиканци у Конгресу усвојили смањење пореза 2017. године, највиша америчка стопа пореза на добит била је 35 одсто.

Безос подржава повећање стопе пореза на добит, али се против њега већ дуже организују протести зато што његова компанија "Амазон" избегава плаћање пореза. Према прорачунима прогресивног Института за опорезивање и економску политику, у фебруару 2020. године "Амазон" је платио само 9,4 одсто савезне стопе пореза на доходак, што је једва око половине од законом прописаних 21 одсто.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)