НАКОН ХАКЕРСКИХ УПАДА: Бајденова администрација фокусирана на сајбер безбедност

Танјуг

18. 05. 2021. у 17:22

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џоа Бајдена појачала је фокус на кибернетичку безбедност због масовних хакерских упада и предложила нова финансијска средства, након угрожавања рада нафтовод компаније "Колонијал" овог месеца.

НАКОН ХАКЕРСКИХ УПАДА: Бајденова администрација фокусирана на сајбер безбедност

Фото АП

У данашњем саопштењу Бела кућа је изложила је елементе плана председника Бајдена који се односе на сајбер безбедност, а који укључују 20 милијарди долара за ојачавање енергетских система и две милијарде долара бесповратних средстава за енергетску мрежу у високо ризичним областима.

Бајденов вишенаменски план у износу од 100 милијарди долара такође се представља као потрошња у целости повезана са сајбер безбедношћу, јер се од прималаца средстава тражи да сарађују само са поузданим добављачима.

Depositphotos

Сигурност америчке енергетске мреже већ дуго брине стручњаке за кибернетичку безбедност, а регионални прекиди у снабдевању 2003. и 2011. године скренули су пажњу на рањивост електроенергетског система, а примери из иностранства такође су изазвали забринутост.

Прошле године америчко Министарство правде оптужило је руске обавештајце за нападе на украјинску електрану када су на кратко милиони становника остали без електричне енергије.

У фебруару је један хакер успео да упадне у водоводни систем града Флориде и покушао у њега да убаци опасну количину хемијског средства, а нафтовод компаније "Колонијал" био је током маја ван функције шест дана и то је до сада најтежи хакерски напад који је показао колико је осетљива америчка инфраструктура од сајбер криминала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)