ЧЕТИРИ ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА ГА СПАЛЕ: Албанци траже скидање манастира са листе најугроженијих у Европи

Новости онлине

18. 05. 2021. у 17:13

КОСОВСКА министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала-Шварц и министар културе, омладине и спорта Хајрула Чеку позвали су организацију „Европа ностра“ да уклони српски православни манастир Високи Дечани са листе за ову годину седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи.

ЧЕТИРИ ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА ГА СПАЛЕ: Албанци траже скидање манастира са листе најугроженијих у Европи

Фото Д. Зечевић

Они су у писму извршном председнику „Европа ностра“ Херману Парцингеру изразили забринутост због такве одлуке те паневропске федерације за очување културног наслеђа, тврдећи да је она „неправедна и донета под политичким утицајем“, пренео је Танјуг.

-Уверени смо да је ова одлука неоснована, јер не одговара чињеницама на терену. Штавише, на одлуку очигледно утиче политика, то је пракса без преседана у историји високе репутације организације ‘Европа ностра’, наводи се у писму.

Гервала-Шварц и Чеку су позвали Парцингера да посети Косово и Метохију и „изблиза види“ у каквом се стању налази манастир Високи Дечани.

Новости

Они тврде да је „Европа ностра“, доносећи одлуку да уврсти Високе Дечане међу најугроженије споменике у Европи, „занемарила суштинску димензију, као и консултације са заинтересованим странама“.

-Стога вас позивамо да дођете и разговарате са становницима тог подручја, свештенством манастира, организацијама цивилног друштва, професионалцима, локалним и међународним безбедносним институцијама, међународним организацијама које делују на Косову, државним званичницима и осталима, поручује се у писму, , а преноси приштинска Газета Експрес.

Гервала-Шварцова и Чеку тврде да је Приштина посвећена заштити свих добара културног наслеђа, посебно православних цркава, манастира, православног свештенства, верника и мањинских заједница.

НАЈНАПАДАНИЈИ МАНАСТИР У ЕВРОПИ

Четири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански, на територији Европе од Другог светског рата.

рс.спутникнеwс.цом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)