ПРОЦЕНА РУСКЕ ДУМЕ: Какву опасност представља тајна америчка војска по Русију?

Новости онлајн

18. 05. 2021. у 12:22

ПРВИ заменик председавајућег одбора за одбрану Државне думе Русије Александар Шерин не искључује могућност да би Вашингтон могао да искористи тајну америчку војску о чијем је постојању у понедељак писао портал „Њузвик“ — против Русије.

ПРОЦЕНА РУСКЕ ДУМЕ: Какву опасност представља тајна америчка војска по Русију?

Фото: ЕПА

- Приватне војне компаније индиректно се користе против Руске Федерације на територији других земаља – то је чињеница. Те компаније би могле да чувају одређене објекте, да буду инструктори неких нелегалних наоружаних формација, или да прате робу која се испоручује тим формацијама - закључио је Шерин.

Руски политичар је у интервјуу за „Известија“ приметио да би у исто време Пентагон могао у било ком тренутку да избегне дипломатску одговорност за акције те формације.

- Увек им је лако да кажу да не учествују у томе и да делује нека комерцијална организација са којом наводно држава и Пентагон немају везе - објаснио је он.

Раније је портал „Њузвик“ закључио након двогодишње истраге да је за последњих десет година Пентагон створио огромну тајну војску од око 60 хиљада људи. Према наводима „Њузвика“, бројност те војне формације десет пута је већи од броја подземних агената ЦИА.

Аутори истраге сматрају да је Вашингтону та тајна формација потребна не само за борбу против тероризма, већ и за повећање конкурентног потенцијала у хибридном рату против Русије и Кине.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)