ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ: Каталонци желе да остану у Шпанији

Танјуг

18. 05. 2021. у 00:48

ВЕЋИНА Каталонаца жели да Каталонија остане део Шпаније, показује анкета коју су данас објавиле каталонске новине "Ла Вангуардиа".

ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ: Каталонци желе да остану у Шпанији

Фото: ЕПА

Око 52 посто Каталонаца би на потенцијалном референдуму гласало да та аутономна покрајина на североистоку остане део Шпаније док би њих 42 посто подржало осамостаљење.

Анкету је израдила кућа за истраживање јавног мишљења ГАД3 за лист "Вангуардиа" на узорку од 800 испитаника 11. и 12. маја.

На регионалним изборима одржанима 14. фебруара, већину места у каталонском парламенту освојиле су три странке које заговарају самосталност и успостављање републике Каталоније, али због неслагања две највеће - Заједно за Каталонију (ЈxЦАТ) и Каталонске републиканске левице (ЕРЦ) - још није оформљена влада.

Крајњи рок за договор је 26. мај, јер ће у противном бити одржани нови избори, пренела је Хина.

"Реч је о борби за фотеље", рекла је Мјерија Вехи, портпаролка антикапиталистичког ЦУП-а, најмање од три странке које заговарају оцепљење од Шпаније у изјави за шпанску телевизију РТВЕ.

Бројни бирачи нису изашли на изборе у фебруару у тој индустријски и туристички богатој покрајини са 7,5 милиона становника.

Одзив је био 53,4 одсто, док их је 2017. године био рекордних 82 одсто.

У недељу су групе које подржавају самосталност организовале протест испред зграде владе у Барселони поручивши политичким странкама да ће изгубити њихову подршку ако се не договоре око формирања владе.

Данас су странке ЈxЦАТ и ЕРЦ, идеолошки различите странке, известиле како су постигле споразум, па се наредних дана очекује изгласавање владе у регионалном парламенту.

Међу тим странкама нема сагласности око даљих корака, након што су 2017. године спровеле референдум о самосталности који је претходно забранио шпански Уставни суд, а након кога су организатори осуђени на затворске казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)