ХАМАС НАПАО ИЗРАЕЛСКИ РАТНИ БРОД: “Људи жабе” извеле први напад на израелску морнарицу

Новости онлине

17. 05. 2021. у 20:33

ПРЕМА за сад још увек непотврђеним информацијама припадници морнарице Хамаса извршили су данас први напад на израелски патролни чамац који је пловио близу обала Газе.

ХАМАС НАПАО ИЗРАЕЛСКИ РАТНИ БРОД: “Људи жабе” извеле први напад на израелску морнарицу

Фото: Танјуг/АП

За сада није познато како је напад изведен и да ли су коришћене противоклопне ракете, даљински управљива подводна пловила са експлозивом или је у питању можда противбродска ракета. Такође за сада нема информација о томе шта је са патролним чамцем, да ли је потпуно уништен или оштећен и да ли има повређених или погинулих морнара.

ХАМАСОВА МОРНАРИЦА

Израел је више пута упозоравао на растући тренд опасности од деловања морнаричког елемента Хамаса, који је постао реална опасност за израелске поморске интересе. Чак је и Хамас значајни труд посветио управо развоју морнарице чија инфраструктура се такође у последњих неколико дана нашла на мети удара израелске авијације.

Тренд забринутости Израела за развој морнаричких капацитета Хамаса посебно је порастао од 2014. године када су поморски командоси овог покрета извели упад на плажу Зиким северно од Газе током израелске интервенције 2014. године.

Од тад у поседњих 5 година Хамас је значајно унапредио своје поморске капацитете. Велика количина новца коришћена је за обуку нових поморских командоса, куповани су опрема и наоружање. Ово јачање није прошло незапажено, већ су Израелци започели тајни рат како би осујетили напоре Хамаса да што више искористи своје поморске способности.

Хамас своју морнаричку командоску јединицу сматра елитном јединицом и највећом у свом војном крилу, бригада Изз ал-Дин ал-Кассам. Због тога су за ову јединицу изабрани најбољи борци, који су подељени у групе распоређене широм Газе.

Према досуптним информацијама Хамасови "људи жабе" стари су од 18 до 20 година који пролазе дугу и тешку војну обуку. Међу канидатима се прави строга селекција, а они који буду изабрани чине мање групе које су обучене за роњење и поморске операције.

Обука ронилаца Хамаса укључује вежбе у мору преноса висококвалитетног експлозива и мина који се користе против израелских морнаричких бродова, руковање бродовима који носе експлозив, кретање од мора до копна и обрнуто. Они су такође обучени за лансирање вођених противтенковских ракета са обале на море против бродова.

Највећи страх Израелаца су рониоци који покушавају да се подвуку испод бродова у луку Ашдод или у електрану и постављају експлозивне направе.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)