ВЕЋА САТНИЦА ДОВОДИ ДО ШЛОГА: Студија Светске здравствене организације о утицају радне норме на здравље

Б.Б.

17. 05. 2021. у 12:35

ОД можданог удара или срчаних обољења повезаних с предугим радним временом у 2016. години је умрло око 745.000 људи, што је готово 30 одсто више у односу на 2000. годину. Већину жртава, чак 72 посто, чине мушкарци у средњим или старијим годинама.

ВЕЋА САТНИЦА ДОВОДИ ДО ШЛОГА: Студија Светске здравствене организације о утицају радне норме на здравље

Фото АП

Ово су резултати студије Светске здравствене организације о прераној смрти повезаној са дужим радним временом, која је објављена у часопису "Environment International". У студији се наводи да је продужен рад смртоносно за стотине хиљада радника годишње у целом свету, а негативни тренд би се могао додатно погоршати и убрзати због пандемије корона вируса.

Седмична сатница од 55 или више сати за трећину повећава ризик од можданог удара, а за 17 одсто од исхемијске болести срца, у поређењу са нромом између 35 и 40 сати. Студијом је обухваћене 194 земље, а поред СЗО учестовавал је и Међународна организација рада. већину жртава, чак 72 посто, чине мушкарци у средњим или старијим годинама.

Истражиавње је рађено у периоду, од 2000. до 2016. године, дакле пре короне, па научнци сматрај да би све учесталији рад од куће и успорена глобална економија, могли повећати ризик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)