БАЈДЕН УКИДА АМЕРИКАНЦИМА ХАМБУРГЕРЕ? Из Беле куће кажу - то је фејк њуз и политичка игра

Новости онлајн

17. 05. 2021. у 11:09

ПОЈЕДИНИ републикански законодавци и конзервативни коментатори и даље износе лажне тврдње да ће план председника Џозефа Бајдена о борби против климатских промена приморати Американце да једу мање меса.

БАЈДЕН УКИДА АМЕРИКАНЦИМА ХАМБУРГЕРЕ? Из Беле куће кажу - то је фејк њуз и политичка игра

Фото: Принтскрин

Хамбургери су, тако, постали нова тема у културном рату у земљи.

Тврдња да председник Бајден жели да забрани конзумирање меса је нетачна и предмет је многих шала на интернету. Па ипак, конзервативци, међу којима су и неки републикански законодавци, настављају да је шире. Бајденова администрација нема намеру да ограничи конзумирање меса, каже секретар за пољопривреду Том Вилсек.

- У свету политике играју се игре и нека питања убацују у национални дијалог иако људи врло добро знају да та питања нису заснована на чињеницама.

Све је почело са лажним насловом у једном британском таблоду да би Бајденов еколошки план могао да Американце ограничи на један хамбургер месечно, што је знатно мање од садашњег просека од три хамбургера недељно, према подацима америчког Секретаријата за пољопривреду.

У чланку се Бајденов предлог о борби против климатских промена неосновано довео у везу са једном студијом Универзитета Мичиген из 2020, у којој се наводи да, уколико би се конзумирање меса у Америци смањило за 50 одсто, емисија штетних гасова би се до 2030. смањила за 1,6 милијарди метричких тона, односно загађење смањило за четвртину на годишњем нивоу.

Мартин Хелер, са Универзитета Мичигена, је један од аутора студије и каже да је направљена једна потпуно лажна веза.

- Ми никада нисмо изнели ​никакве предлоге који би били препоруке за одређену политику. Такође, колико знамо, Бајденова администрација никада није поменула нашу студију.

Са том лажном тврдњом - месо је постало симбол личне слободе од владине тираније, а хамбургери - ново поприште у културном рату у Америци.

- Десница жели да асоцира људе на амерички Запад, на ранчере и мужевност. Тако су шницле и хамбургери постали једна од тих асоцијација - објашњава за Глас Америке Том Нилон, аутор књиге "Борба око хране и културни рат."

Уз све већу свест о улози коју производња хране има у климатским променама, конзумирање меса заиста има политичку димензију. Према Галуповој анкети из 2018, 11 одсто либерала су се изјаснили као вегетаријанци, у поређењу са два одсто конзервативаца.

Међутим, не постоји опасност да ће Америка ускоро да пређе на вегетеријанску исхрану. Према подацима Секретаријата за пољопривреду, сваки Американац у просеку поједе око 37 килограма говедине годишње.

Па ипак, они се све више окрећу и алтернативама заснованим на биљкама, које се сада често могу наћи у ресторанима и супермаркетима. Многи кажу да биљне замене сада имају укус исти као месо. У ланцу брзе хране Бургер Кинг, једна од популарних опција на менију је и "Немогућа пљескавица" (Импоссибле бургер) - која се потпуно прави од биљака.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)