ОГЛАСИО СЕ КУРЦ: Познат ми је циљ истраге и подношења пријаве

Танјуг

16. 05. 2021. у 10:25

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц оценио је да је циљ подношења пријаве против њега, због наводних лажних исказа пред истражним одбором у вези случаја "Ибица", да га свргну с функције.

ОГЛАСИО СЕ КУРЦ: Познат ми је циљ истраге и подношења пријаве

Foto: Printskrin Youtube

 - Тужилаштво води истрагу јер је опозиција поднела пријаву. Знам како функционише та игра. Шаљу се непрестано пријаве, понекада отворено, понекада анонимно, све док не буде покренута истрага. То се чини из једног јединог циља, а то је да ме свргну с функције. Оно што сматрам посено безобразним јесте да сада социјалдемократија каже да све те истраге руше углед владе и земље, али не кажу да су они ти који су поднели пријаву", објаснио је Курц за дневник "Кронен цајтунг".

Каже да се ради о преокретању смисла реченог на истражном одбору, тврдећи да се радило о четворочасовном испитивању, на агресиван начин, са прекидањима и сугестивним питањима, што је имало све за циљ да се "упетља".

Подвлачи да пред истражним одбором аустријског парламента није говорио неистину, и посебно не свесно.

Упитан да ли сматра истражне одборе важним инструментом у демократији, Курц је казао да их у принципу сматра битним, али не ако је једини циљ да се воде свађе све док се на крају не преокрену речи са циљем подношења пријаве тужилаштву, јер тада имају за циљ само уништавање политичког противника.

Навео је да рачуна да ће тужилаштво поднети захтев за кривично гоњње против њега и нада се да ће добити прилику да истражним органима изнесе своје виђење ствари.

Аустријски канцелар је рекао и да, пошто сматра да није ништа противзаконито урадио, није узео адвоката, али да ће се свакако правно саветовати.

На констатацију да је бивши вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе морао да напусти функције због покретања истраге против њега, Курц је рекао да се тај случај разликује од његовог.

 - У његовом случају није било само речи о истрази и реченом у ''Ибица'' видео снимку, већ су постојале сумње о личном богаћењу. Све то није случај код мене. Долазим из нормалне породице, зарађујем јасно више него што је потребно за живот. Иако је било годинама разних оптужби, види се да није с моје стране било било каквог богаћења или кривичног деловања. И баш зато што ништа не проналазе покушава се сада пријава због преокретања изреченог - објаснио је он.

Нагласио је да не може замислити да ће бити осуђен, јер му је савест мирна.

 - Док мој тим и ја следимо циљеве као што је победа над пандемијом, економским повратак наше земље, опозиција следи само један циљ, а то је ''Курц мора нестати'' - рекао је аустријски канцелар.

Курц је избегао одговор на питање да ли су могући превремени избори, рекавши да би опозиција требало да прихвати да су грађани изабрали њега и његов тим на демократским изборима, у два наврата, и да не постоји закон природе да Социјалдемократска партија (СПО) мора постављати канцелара.

У интервјуу се осврнуо и на приватну околину, рекавши да је његова мајка тужна и забринута, и каже да је за њега желела нешто друго од политике и таквог опхођења, док његова девојка, која уобичајено не прати дневнополитичку дебату, истиче да не сме дозволити тако опхођење према њему.

 - Ја сам човек као и сваки други. На мојој функцији доносите на стотине одлука. Због тога сваког дана доносим и понеку погрешну одлуку. Многе ствари сам у животу сигурно и погрешно урадио, како приватно, тако и пословно. Ја са неко са јасним ставом и то се може волети или мрзети. О томе треба дискутовати. Волим политичку дебату, али не дозвољавам да ми се нешто пребацује што нисам урадио - поручио је Курц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)