УЛОЖИ 30 МИЛИОНА РУБАЉА И ПОСТАНИ - РУС: Званична Москва одлучила да "златним пасошима" привуче богате странце

Бранко Влаховић дописник из Москве

16. 05. 2021. у 08:25

У ЖЕЉИ да привуку што више страних богатих инвеститора и Русија намерава да им понуди "златне пасоше" што већ раде неке земље.

УЛОЖИ 30 МИЛИОНА РУБАЉА И ПОСТАНИ - РУС: Званична Москва одлучила да златним пасошима привуче богате странце

Фото В. Н.

Руска влада сада ради на програму поједностављеног издавања документа о сталном боравку у Руској Федерацији страним бизнисменима. Ту повластицу ће имати они који инвестирају у Русију одређену суму новца која засада још није одређена. Предлаже се да то буде најмање 30 милиона рубаља (око 340.000 евра). Предвиђа се да би први руски пасош страни бизнисмени могли почети да добијају тек крајем ове године, кад Дума усвоји предлог закона који је предложила влада.

Министар економског развоја Максим Решетников каже да се око предлога да услов за добијање сталног боравка буде улагање од 30 милиона рубаља разговара са бизнисменима и руским експертима. Тај новац би страни бизнисмен требало да инвестира и отвори радна места, или купи некретнине, објашњава министар Максим Решетников.

На Западу се, иначе, документ који добијају инвеститори углавном назива "златним пасошем".

Примера ради, Кипар "златни пасош" даје бизнисменима који уложе у посао или купе некретнине у вредности од два милиона евра. На Малти се држављанство добија ако се у пет година инвестира 500.000 евра и бесповратно уплати у Фонд развоја 650.000 евра. На Новом Зеланду "златни пасош" добијају особе које инвестирају 10 милиона локалних долара у року од три године. Цена таквог пасоша у Аустралији је пет милиона тамошњих долара, док у Португалији кошта милион евра. У Бугарској се "златни пасош" може добити ако се купе државне обвезнице, током периода од пет година, за 512.000 евра.

Све те погодности одавно користе руски бизнисмени, па се може чути термин "руски киприоти". Један од њих је сувласник аеродрома "Шереметјево" у Москви, Александар Пономаренко, затим власник групе "Синтез" Леонид Лебедев, бивши власник "Уралкалија" Дмитриј Риболобљев и многи други.

ЛАНЕ ПОДЕЉЕНО 656.000 ПАСОША

РУСКО држављанство је 2020. добило 656.300 странаца, што је рекордан број још од 2000. године. Истовремено, руске власти су одузеле 280 пасоша људима којима су дали своје држављанство. У Министарству унутрашњих послова објашњавају да се држављанство одузима, ако се накнадно утврди да су били приложени лажни документи и онима који не поштују обавезе грађана Русије. Такође се одузима држављанство и онима који на било који начин наносе штету Русији.

Руски новинари тврде да такве пасоше имају стотине Руса које су их добиле на Малти. Међу њима је и "краљ алуминијума" Олег Дерипаска. Добро упућени тврде да је од руских бизнисмена Малта већ добила више од пола милијарде евра. Кад је Малта кренула са продајом "златних пасоша" за њих су се пријављивали и бивши руски министри као и они који су били на списковима западних санкција. Пасош Малте покушали су да добију и неки руски бизнисмени који су побегли, јер им је претила затворска казна.

Фото Н. Скендерија

Они који подржавају предлог руске владе да се олакша живот и рад богатих странаца, подсећају да је још Петар Први потписао указ 27. априла 1702. о привлачењу странаца на службу у Русију. Свима се гарантовала слобода вероисповести и велике привилегије. Петар

Први је сматрао да ће грађани Русије много тога корисно научити од странаца. Историчари кажу да је Петар Први успео да доведе у Русију на рад око 80.000 странаца. Многи од њих су се у Русији оженили, добили децу, и остали заувек.

У постсовјетској Русији је био много већи одлазак него долазак стручњака. Лист "Новије известија" је писао да је Русија годишње губила по хиљаду и по успешних бизнисмена који су се селили на Запад. Посебно је лоше то што је велики број младих људи који желе да се преселе из Русије на Запад. Један број њих касније постану успешни бизнисмени.

У жељи да Русија буде што привлачнија формиране су 33 посебне економске зоне. Ускоро ће бити формиране нове. Недавно је председник Путин позивао да се учини све да се до 2030. повећа инвестициони капитал за 70 одсто. Да би се то остварило, влада намерава да смањи велики број административних баријера. Осим тога намера је да се смањују пореске обавезе.

Ко су потенцијални купци руских "златних пасоша"? Раније се веровало да ће бити доста заинтересованих Кинеза као и бизнисмена са Блиског истока и из Африке. Експерти кажу да би у Русију могли да дођу они који желе да се баве пољопривредом.Руска влада настојаће да понуди инвеститорима привилегије које немају на Западу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)