КОПНЕНИ НАПАД КОЈИ СЕ НИЈЕ ДОГОДИО: Шта се крије иза софистициране “офанзиве” на Газу

Новости онлине

15. 05. 2021. у 23:06

ИЗРАЕЛСКА војска намерно је на свом Твитер налогу објавила да је почела копнену интервенцију у Појасу Газе како би је пренели светски медији, а припадници Хамаса отишли тачно тамо где израелској војсци одговара и како би открили своје положаје, сугеришу медији у Израелу.

КОПНЕНИ НАПАД КОЈИ СЕ НИЈЕ ДОГОДИО: Шта се крије иза софистициране “офанзиве” на Газу

Фото: Твитер

Израелска војска објавила је на свом званичном Твитер налогу у петак нешто после поноћи да је почела копнена интервенција и да „ваздухопловство и копнене трупе тренутно нападају у Појасу Газе“.

​То је довело до тога да велики број светских медија, међу којима су и они најутицајнији, објаве како су израелске трупе ушле у Појас Газе из ког се испаљују ракете на Израел, пише у ауторском тексту за РТ Небојша Малић, српско-амерички новинар и стручњак за међународне односе.

​Два сата касније, Израелске одбрамбене снаге објавиле су „појашњење“ у ком стоји да копнене трупе нису ушле у Газу.

Према званичном објашњењу, конфузија је настала због „унутрашње лоше комуникације“, рекао је портпарол израелске војске за енглески језик, пуковник Џонатан Конрикус.

-Такве ствари понекад се дешавају усред комплексне операције, у којој учествују многе стране и са нејасном сликом шта се догађа. Чим сам схватио да сам имао погрешну информацију, појаснио сам је релевантним људима, рекао је Конрикус.

Међутим, Ор Хелер, војни новинар и аналитичар израелског Канала 13, каже другачије.

-То је била манипулација. Паметна и успешна. Видели смо веома софистицирану операцију која је имала свој медијски аспект, рекао је он АП-у.

Према његовим наводима, вест о копненом нападу довела је до тога да се борци Хамаса склоне у комплекс подземних тунела, које Израелци зову „метро“, из којих су планирали да изненаде непријатеља и праве му заседе.

Уследио је жесток напад израелске војске, у ком је током 40 минута бомбардовања тунела 160 авиона бацило чак 80 тона бомби.

Пуковник Конрикус рекао је да није било покушаја „да било ко буде преварен и да се објави било шта што није тачно“, додајући да може да разуме „да је изгледало другачије“.

​Он је признао да је израелска војска покушала да завара Хамас нагомилавањем трупа на граници са Појасом Газе.

Фото: Танјуг/AP Photo/Yonatan Sindel

-Циљ тога нису били медији, већ мртви терористи који сада леже у тунелима. Израелске одбрамбене снаге хтеле су да направе ситуацију да они оду у тунеле, како бисмо могли да их нападнемо, рекао је пуковник Конрикус, али само у неформалном разговору, који је објавио „Њујорк тајмс“, наводећи да се ради о снимку другог медија.

Занимљиво је да неки медији нису пожурили да објаве како су израелске снаге ушле у Појас Газе, држећи се онога што је било написано у твиту израелске војске, већ су навели да израелски тенкови и артиљерија бомбардују Газу, уз дронове и авионе који су то и раније радили.

​Тако је, на пример, новинарка РТ Пола Слајер известила да артиљеријске јединице Голанске бригаде „пуцају по Гази са границе, коју нису прешле“.

Међутим, новинари који су позвали Конрикуса како би проверили наводе из твита, добили су другачију информацију.

Фото: Депоситпхотос

Тако је новинарка „Вол стрит џурнала“ Фелиција Шварц написала на Твитеру да јој је пуковник директно рекао како су „копнене трупе у Гази“, пре него што је повукао ту изјаву два сата касније.

​Јуда Ари Грос из медија „Тајмс оф Израел“ наводи да им је „недвосмислено речено да су израелске трупе ушле у Газу и да су у Појасу, иако то заправо није био случај“.

-Да. Као што је написано у саопштењу, копнене трупе нападају у Гази и налазе се у Појасу, рекао је пуковник Конрикус, тврди израелски новинар.

Сличан текст објавио је и „Џерузалем пост“, који такође сугерише да је израелска војска намеравала да наведе борце Хамаса да после објаве о почетку копнене инвазије уђу у подземни систем тунела.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)