НОВИ СОЈЕВИ ВИРУСА СТАЛНА СУ ПРЕТЊА: Српски епидемиолог упозорава - вакцина једини спас да се не разбукти епидемија

Драгана Матовић

16. 05. 2021. у 13:00

На Сејшелима, који су у потпуности вакцинисали већи део свог становништва против вируса корона, букти епидемија.

НОВИ СОЈЕВИ ВИРУСА СТАЛНА СУ ПРЕТЊА: Српски епидемиолог упозорава - вакцина једини спас да се не разбукти епидемија

Фото: Depositphotos

Архипелаг у Индијском океану, који има око 98.000 становника, са 63 одсто вакцинисаног становништва на првом је месту у свету, према Блумберговим подацима, по броју вакцинисаних.

Др Радмило Петровић, Фото: Архива

Мере, које укључују забрану мешања домаћинстава и рано затварање барова, долазе чак и кад је држава у потпуности вакцинисала више од половине своје одрасле популације са две дозе вакцина против опаког вируса. Вакцинација у овој земљи је почела у јануару, када је стигла донација кинеских вакцина из Уједињених Арапских Емирата. Од тада је ова држава набавила и друге вакцине.

На питање шта би могло да стоји иза "повратка заразе", епидемиолог др Радмило Петровић објашњава:

- Епидемија може да се разбукта без обзира што је већина становника вакцинисана, нарочито ако дође нови сој вируса. Вакцинисанима се сматрају људи који су добили најмање две дозе, а с једном дозом значи да је почела вакцинација. Мало је информација на основу којих можемо да донесемо поуздане закључке.

ВРЕМЕ ЋЕ ПОКАЗАТИ

Петровић с нестрпљењем ишчекује резултате истраживања новосадског Завода за јавно здравље која вакцина колико штити.

- Испитивања су у току и то само на узорцима. Тек кад прође десет, двадесет, тридесет месеци знаћемо која је вакцина штитила мање, а која више.

Петровић каже да сличан сценарио може да се догоди и код нас:

- Нећемо скоро да одахнемо, јер се код нас споро помера број комплетно вакцинисаних. Тек кад будемо имали више од четири милиона становника са две дозе можемо да будемо сигурни да се епидемија неће разбуктати. Нажалост, има много бандоглавих који неће да схвате да је вакцина једини спас да се не разбукта епидемија.

У Србији се, према званичним подацима, свакодневно открије око 1.000 новозаражених.

- Тај број би требало да помножимо са пет да бисмо имали праву слику. Имамо више од 5.000 нових извора заразе који се крећу и сеју вирус. Довољно је да уђу у затворену просторију и да заразе све невакцинисане. Од вируса короне не може се побећи, али се зато може заштитити вакцином.

Петровић каже да је трећа доза вакцине неминовна.

- То тврдим не само на основу познавања овог вируса, већ на основу познавања вакцинација.

Ниједна вакцина није трајала дуго без ревакцинације, односно давања треће дозе. Многе вакцине које су се користиле деценијама имају ту трећу дозу после шест до 12 месеци. Чак и за најбољу вакцину против тетануса потребна је трећа доза.

Наш саговорник очекује да ће у новембру бити потребна вакцинација трећом дозом.

- Имунитет постигнут било којом вакцином полако опада и требало би ухватити моменат кад он почне нагло да пада да се да та трећа доза да подстакне следећи период заштите. Још не знамо ни који је титар заштитни, то се још истражује - каже Петровић, наглашавајући да је кинеска вакцина "синофарм" по његовој процени најбоља, јер је прављена од целог вируса и садржи све његове протеине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)