ВЛАСНИК УНИШТЕНЕ ЗГРАДЕ ПРЕ НАПАДА РАЗГОВАРАО СА ИДФ: Молио их да сачекају али израелска војска није хтела ни да чује (ВИДЕО)

Новости онлине

15. 05. 2021. у 18:14 >> 18:16

У ИЗРАЕЛСКОМ ваздушном нападу данас је уништена 12-спратница у Гази у којем су се налазиле канцеларије Асошијејтед Преса и других медија, а сви запослени су претходно евакуисани.

ВЛАСНИК УНИШТЕНЕ ЗГРАДЕ ПРЕ НАПАДА РАЗГОВАРАО СА ИДФ: Молио их да сачекају али израелска војска није хтела ни да чује (ВИДЕО)

Фото: Танјуг АП

-Шокирани смо и ужаснути што је израелска војска гађала и уништила зграду у којој су смештене канцеларије АП и других медијских организација у Гази. Они одавно знају локацију наше редакције и знали су да су ту новинари. Добили смо упозорење да ће зграда бити погођена, навео је председник и извршни директор те агенције Гери Пруит у изјави.

Пруит је навео да АП тражи информације од израелске владе и да је у контакту са америчким Стејт департментом како би покушали да сазнају више.

-Ово је невероватно узнемирујући развој догађаја. За длаку смо избегли страховит губитак живота. Десетак новинара АП и фриленсера налазило се унутар зграде и на срећу успели смо да их евакуишемо на време, рекао је.

Председник АП је поручио да ће свет знати мање о ономе што се дешава у Гази због онога што се данас догодило.

Чак је и власник зграде покушао да разговара са представницима израелске војске и да их убеди да макар новинари узму своје ствари, ако већ не желе да одустану од напада.

-Можете ли, молим вас, да причати са одговорном особом. Ништа се неће променити од 3 сата до 3.10. Зграда неће бити враћена, желимо само да људи уђу унутра и покупе опрему и камере, не иду по оружје. Били су усред емитовања. Хтели су да иду да сниме болницу након што је у нападу погинуло 10 људи. Ово су људи о којима причам, они не желе никакве проблеме. Желимо само 10 минута, питајте вашег надређеног, причао је власник зграде успаничено телефоном, док су га камере снимале.

-Никоме није дозвољено да се врати у зграду, чуо се глас са друге стране. Поновио је да не може нико да приступи згради ни на 10 минута јер су већ сви имали сат времена да се евакуишу.

-Слушајте, брига нас за зграду, радите шта хоћете, али наш рад је уништен, наше успомене, наше животе сте сад уништили. Стварно желите све ово да говорим пред камерама. Постоји Бог који је већи од вас, додао је на крају разговора.

-Бомбе би сада могле да падну на нашу канцеларију. Трчали смо степеницама са 11. спрата и сада гледамо зграду издалека, молећи се да ће се израелска војска ипак повући, објавио је дописник америчке агенције АП из Газе непосредно пре рушења торња у којем су биле и канцеларије АП-а, АФП-а и Ал-Џазире. У згради су биле пословне и стамбене просторије, а Израел тврди да је део зграде преузео Хамас и користио га као обавештајни центар.

Курир.рс/Танјуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)