ДРУГО ПРЕДОЗИРАЊЕ ВАКЦИНОМ: После случајне шестоструке имунизације против ковида 19 у Италији, сада се десила и четворострука

И. СТАНОЈЕВИЋ

14. 05. 2021. у 22:41

НОВИ случај предозирања вакцином против вируса корона поново је забележен у Италији где се још није стишала бура због првог таквог инцидента од пре неколико дана.

ДРУГО ПРЕДОЗИРАЊЕ ВАКЦИНОМ: После случајне шестоструке имунизације против ковида 19 у Италији, сада се десила и четворострука

Још један случај давања више доза вакцине у Италији / Фото ЕПА

Прималац је, поново, млада женска особа, сада студенткиња из Тоскане, којој су грешком убризгане четири дозе "Фајзерове" вакцине. Она је ноћ провела у дежурној болници због грознице, болова у костима, отечене руке, главобоље и страховите дехидратације.

То је у петак потврдила њена мајка, која је испричала да девојка, упркос уношењу више литара воде, и даље има страховит осећај сувоће у устима. Њено стање ће пратити два института, у Милану и Фиренци, који ће девојци сваке недеље радити анализе крви.

Италијанска "Република" пише да ће млада жена морати поново да се вакцинише, јер, како истичу стручњаци, "одступање од препоручене дозе поништава производњу антитела".

И у претходном случају предозирања младе Италијанке (23) којој су убризгали чак шест доза "фајзер" вакцине, мораће да се понови имунизација, односно, она ће примити још једну вакцину. Чињеница да јој је убризгана шестострука доза, донела је овој девојци епитет светског феномена, јер никада никоме до тада није дато толико доза одједном. Током тестирања, "Фајзер" је проверавао и шта се дешава ако се човеку да више доза вакцине, али се није ишло на више од четири дозе.

За разлику од студенткиње код које се појавила читава лепеза нежељених дејстава, њена претходна сународница реаговала је као да се ништа није догодило. Она није добила чак ни повишену температуру.

Др Томазо Беланди, директор сектора за безбедност пацијената у Тоскани, тада је рекао да се "инцидент догодио због пада пажње једне медицинске сестре". Она је одмах схватила шта је учинила и алармирала лекаре. Морала је да разговара са психологом који ју је описао као "изразито трауматизовану".

Ни двојица људи који су примили петоструку дозу, један у Немачкој, други у Израелу, такође нису имали нежељене реакције.

УМЕСТО ЦЕПИВА ФИЗИОЛОШКИ РАСТВОР

УКУПНО 140 људи на северу Француске грешком је, уместо вакцине против вируса корона, примило инјекције безопасног, физиолошког раствора. Управа болнице сутрадан је увидела грешку и покренула је интерну истрагу. Сличан случај се збио и у Немачкој, где је медицинска сестра у Доњој Саксонији признала да је шест инјекција напунила физиолошким раствором, уместо "фајзер" вакцином.

МИКС НИЈЕ ШТЕТАН

ИСТРАЖИВАЊЕ у Великој Британији о томе да ли могу да се мешају различите вакцине против ковида 19 током примања прве и друге дозе, биће продужено. Засад је закључено да комбинација не само да не штети, него може и да користи, то јест да створи дуготрајнији имунитет и донесе заштиту од различитих мутација вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)