ПУТИН РАЗГОВАРАО СА ПАШИЊАНОМ: Морамо да поштујемо јерменско-азербејџанско примирје

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 14:01

РУСКИ председник Владимир Путин нагласио је потребу строгог поштовања споразума о прекиду ватре између Јерменије и Азербејџана током телефонског позива са јерменским премијером Николом Пашињаном, саопштио је данас Кремљ.

ПУТИН РАЗГОВАРАО СА ПАШИЊАНОМ: Морамо да поштујемо јерменско-азербејџанско примирје

Фото: Кремлин.ру

Разговарали су у четвртак касно увече, на захтев Јерменије, пошто је јерменско министарство одбране оптужило Азербејџан за премештање снага на њену територију, а јерменски главни тужилац покренуо казнени поступак због "кршења територијалног интегритета".

Азербејџан је оптужбе одбацио, рекавши да чува сопствену границу. Јерменија је у четвртак рекла да је зауставила напредовање Азербејџана и да су се азербејџанске снаге вратиле на своје положаје. Није било извештаја о жртвама.

"Пашињан се заузео за конструктивни дијалог"

Русија је прошле године посредовала у примирју којим је заустављен крвави сукоб између Азербејџана и јерменских снага због енклаве Нагорно-Карабах, у којем је Азербејџан остварио територијалне добитке.

Пашињан је у телефонском разговору Путину рекао да је због кршења одлучио да позове Организацију уговора о колективној сигурности (ОДКБ), шесточлани војни савез који води Русија, а укључује и Јерменију, саопштила је јерменска влада, а преноси новинска агенција ТАСС.

- Пашињан се заузео за конструктивни дијалог и сарадњу у сврху решавања свих проблема мирним, политичким и дипломатским средствима - рекао је Кремљ у саопштењу.

Кремљ је рекао да је Русија одлучна да настави са напорима на посредовању и да одржава блиске контакте са Јереваном и Бакуом.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)