ОГЛАСИЛА СЕ НАУЧНИЦА ИЗ ВУХАНА: Ево шта је рекла о најновијим тврдњама да је вирус побегао из лабораторије

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 10:54

НАУЧНИЦА са Института за вирусологију у Вухану др Ши Зенгли, позната као "Жена шишмиш", одбацила је нове тврдње да је ковид-19 можда побегао из њихове лабораторије, и назвала их "тужним и неприхватљивим".

ОГЛАСИЛА СЕ НАУЧНИЦА ИЗ ВУХАНА: Ево шта је рекла о најновијим тврдњама да је вирус побегао из лабораторије

Фото: ЕПА

Група од 18 научника, укључујући једног од најистакнутијих светских истраживача коронавируса, поново је покренула расправу о томе да ли је ковид-19 преко ноћи побегао из лабораторије у Вухану.

Упозоравајући да нема довољно доказа да се та могућност искључи, група је писала престижном часопису Science позивајући на даљу истрагу порекла соја ковид-19, одговорног за глобалну пандемију.

- Морамо озбиљно да схватимо хипотезе о природном и лабораторијском преливању док не добијемо довољно података - наводи се у писму.

- Правилна истрага треба да буде транспарентна, објективна, заснована на подацима, укључујући широку стручност, независтан надзор и одговорно вођена да минимизира утицај сукоба интереса. Агенције за јавно здравље и истраживачке лабораторије морају да отворе своје евиденције за јавност - наводи се даље.

Писмо потписују уважени научници који су експерти у истраживању САРС-ЦоВ-2, укључујући Џеси Блум, биолога са Центра за истраживање рака у Сијетлу, Ралфа Барица, истраживача корона вируса који је радио са научницима на институту Вухан у Кини и Дејвида Релмена, микробиолога и имунолога са Станфорда.

Међутим, вирусолог из Вухана Ши Зенгли, одговорила је мејлом у петак ујутру због позива да преда своја лабораторијска документа.

- То дефинитивно није прихватљиво. Ко може да обезбеди доказ који не постоји? Веома је тужно прочитати ово "писмо", које је написало 18 научника - одговорила је научница позната као "Жена шишмиш".

Она је додала како се хипотеза о цурењу из лабораторије заснива само на експертизи лабораторије која већ дуго ради на корона вирусима слепих мишева, који су филогенетски повезани са САРС-ЦоВ-2, преноси Неwс.цом.ау.

- Оваква тврдња дефинитивно ће наштетити угледу и ентузијазму научника који су посвећени раду на новим животињским вирусима који имају потенцијални ризик од преливања на људску популацију и на крају ослабљују способност људи да спрече следећу пандемију - истакла је она.

Светска здравствена организација послала је тим научника у Вухан, одакле је потекао вирус у децембру 2019. године, како би истражили порекло ковида-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)