У ЈАПАНУ ЈЕК КОРОНЕ: Ванредно стање проглашено у још три префектуре

Танјуг

14. 05. 2021. у 11:43

ЈАПАН ће прогласити ванредно стање у још три префектуре које су јаче погођене пандемијом ковид-19, изјавио је данас министар економије Јасутоши Нишимура, што је изненађујући потез који показује колику бојазан изазива ширење вируса.

У ЈАПАНУ ЈЕК КОРОНЕ: Ванредно стање проглашено у још три префектуре

Фото: АП

Хокаидо, Окајама и Хирошима ће се од недеље прикључити Токију, Осаки и још четири префектуре које су већ увеле ванредно стање до 31. маја, рекао је Нишимура, који је такође на челу тела за спровођење мера против корона вируса, пренео је Ројтерс.

Влада је првобитно предложила "полуванредно стање" за још пет префектура.

- Било је разних погледа током састанка с медицинских стручњацима. На основу тих ревизија, повукли смо првобитан план и изашли са актуелним, а онда и добили одобрење - изјавио је Нишимура.

Јапан се бори с повећањем броја инфекција због заразнијих сојева ковида, само десет недеља пре почетка Олимпијских игара.

Са најновијим мерама, 19 од 47 префектура у Јапану, које покривају око 70 одсто популације, биће под рестриктивним мерама, укључујући затварање угоститељских објеката до 20.00 и забрану служења алкохола у кафићима и ресторанима.

Експерти додају да су медицински ресурси на ивици, пошто је вакцинациона кампања једна од најспоријих међу развијеним земљама, јер је вакцинисано досад свега три одсто становништва, показују подаци Ројтерса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)