УНИФОРМЕ ПРОТИВ МАКРОНА: према последњим анкетама, Полицајци и војници у Француској би ВЕЋИНОМ гласали за крајњу десницу

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

13. 05. 2021. у 21:42

ВОЈНИЦИ и полицајци у Француској већински подржавају кандидаткињу крајње деснице Марин ле Пен.

УНИФОРМЕ ПРОТИВ МАКРОНА: према последњим анкетама, Полицајци и војници у Француској би ВЕЋИНОМ гласали за крајњу десницу

Полиција на француским улицама / Фото АП

Најновије истраживање које су спровели референтни Институт за испитивање јавног мњења Ипсос и Центар за политичка истраживања познатог париског Факултета политичких наука, показали су да је 44 одсто војника и полицајаца спремно да гласа за Марин ле Пен у првом кругу председничких избора који ће бити одржани за годину дана, а свега 20 одсто за актуелног шефа државе Емануела Макрона.

У другом кругу, Ле Пеновој чувари реда дају чак 60 одсто поверења против Макрона.

Истраживачи кажу да реалност још више иде наруку Марин ле Пен, јер су у испитивању више учествовале категорије војника и полицајаца које имају умеренији став од оних који су свакодневно на терену.

Питање безбедности искочило је у први план предизборне кампање. Из крајње деснице поручују да су се полицајци и војници одлучили да изаберу онога који поштује њихов рад, обећава да ће да их заштитити и да ће им дати средства да несметано обављају функцију, уз поновно успостављање мира и ауторитета државе.

Све се догађа у тренутку кад су војна лица, из активног и резервног састава, послала две упозоравајуће поруке властима да земљи прети грађански рат.

ХИЏАБ НА ИЗБОРИМА

КАКВА атмосфера тренутно влада у Француској, показује и случај Саре Земахи (26), кандидаткиње владајуће странке из Монпељеа на локалним изборима следећег месеца. Она се на званичном плакату појавила са хиџабом, беле боје, који јој је покривао косу. Та одеће није забрањена, али се подигла велика полемика. Дошло је и до поделе унутар владајуће странке, па је њена кандидатура повучена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)