НОВО ОТКРИЋЕ: Повећаван број случајева згрушавања крви после вакцине Џонсон и Џонсон

Novosti online

13. 05. 2021. у 07:46

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) пронашао је још случајева по живот потенцијално опасног згрушавања крви међу особама које су примиле вакцину Џонсон и Џонсон против ковида-19 и уочио вероватну узрочну повезаност.

НОВО ОТКРИЋЕ: Повећаван број случајева згрушавања крви после вакцине Џонсон и Џонсон

Фото Н. Карлић

ЦДЦ је идентификовао 28 случајева тромбозе са синдромом тромбоцитопеније (ТТС) међу више од 8,7 милиона људи који су примили ово цепиво. ТТС укључује крвне угрушке праћене ниским нивоом тромбоцита - ћелија у крви које помажу код згрушавања.

До сада је троје од њих 28 умрло, а претходно, 25. априла, ЦДЦ је саопштио да је забележио 17 случајева згрушавања на готово осам милиона људи који су примили вакцину.

Користи од цепива и даље надмашују ризик и тренутно нису потребне промене политике имунизације. Препоручено је да САД укине десетодневну заустављање употребе Џонсона која је била намењена преиспитивању података о сигурности по питању згрушавања.

ЦДЦ је саопштио да све подсећа на проблеме какви су постојали и са Астразенеком. Обе вакцине темеље се на новој технологији која користи аденовирусе који узрокују прехладу, а који су модификовани како би били безопасни. Вируси се користе за пренос упута у тело потребних за стварање специфичних протеина корона вируса, тако припремајући имуни систем да ствара антитела која се боре против стварног вируса.

Научници раде на проналаску потенцијалног механизма који би објаснио крвне угрушке. Водећа хипотеза је да вакцине изазивају редак имуни одговор који би могао бити повезан с тим вирусним векторима. Чини се да синдром није повезан с вакцинама против ковида-19 које производе Фајзер и Модерна.

Већина случајева појавила се међу женама старости од 18 до 49 година, док је само шест згрушавања забележено код мушкараца. Симптоми се обично јављају после првих неколико дана па све до две недеље након имунизације.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)