ПРЕТИ НОВА КРИЗА: Имају ли Америкнаци разлога за страх?

Новости онлајн

13. 05. 2021. у 07:40

ПОТРОШАЧКЕ цене у САД забележиле су у априлу 2021. највећи раст у последњих скоро 12 година.

ПРЕТИ НОВА КРИЗА: Имају ли Америкнаци разлога за страх?

Фото: ЕПА

До тога је дошло услед експлозивног јачања потражње у условима ограничене понуде, што би могло додатно да распири страховање на финансијском тржишту од дужег периода веће инфлације.

Америчко Министарство за рад је саопштило данас да је инфлација у априлу скочила за 0,8 посто на месечном нивоу, након раста у марту од 0,6 процената. То је највећи месечни пораст од јуна 2009. године, преноси Ројтерс.

Узлет цена половних аутомобила и камиона од 10 одсто допринео је са преко једном трећином повећању индекса потрошачких цена прошлог месеца. Производња моторних возила је посустала због глобалне несташице полупроводника, што је подстакло потражњу за половним аутомобилима.

Храна у САД је поскупела у априлу за 0,4 процента, док су цене бензина пале за 1,4 одсто након раста од 9,1 посто у марту. Међутим, цена бензина ће у мају вероватно поново ићи у вис, јер пумпе широм земље већ остају без горива након делимичног затварања цевовода Колонијал Пајплајн после хакерског напада на ту компанију прошлог петка.

На годишњем нивоу, инфлација је у априлу порасла за 4,2 процента, највише од септембра 2008, што се делом приписује и ниској прошлогодишњој упоредној бази.

Када се из рачунице изузму волатилне цене хране и енергије, базна инфлација у САД повећана је прошлог месеца за 0,9 одсто, што је њен највећи месечни пораст од априла 1982. На међугодишњем нивоу, базна инфлација је скочио за 3,0 процента, након раста од 1,6 посто.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)