ОГЛАСИО СЕ СЕБАСТИЈАН КУРЦ: Након информације да је под истрагом негирао све за шта се сумњичи

Д. Д. С.

12. 05. 2021. у 18:17

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц потврдио је да је под истрагом антикорупцијских власти и уједно негирао наводе да је лажно сведичио пред парламентарном комисијом, за шта се сумњичи.

ОГЛАСИО СЕ СЕБАСТИЈАН КУРЦ: Након информације да је под истрагом негирао све за шта се сумњичи

Фото: Танјуг/АП

Курц је рекао посланицима да је истрага Државног тужилаштва за борбу против корупције и привредног криминала усредсређена на изјаве које је дао током парламентарне истраге о лидеру десничарске Слободарске странке коалиционог партнера у влади, због које је пала претходна влада Аустрије 2019. године.

Аустријски канцелар је рекао да очекује да ће Тужилаштво поднети захтев за кривично гоњење и да ће се појавити пред судом. Додао је да није размишљао о оставци и навео да је истрага покренута и против и шефа његовог кабинета Бернхарда Бонелија.

Парламентарна комисија истраживала је такозвану аферу Ибица, због које је тадашњи вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе поднео оставку. Он је то урадио пошто се појавио видео снимак на којем се види како нуди уносне државне уговоре наводном руском инвеститору у замену за финансијску помоћ његовој екстремно десничарској Слободарској странци. Видео је наводно снимљен на шпанском острву Ибица непосредно пре аустријских избора 2017.

После пада владе, одржани су нови избори и Курц је поново изабран, формирајући коалицију са Зеленима. Курц је рекао да је пред парламентарном комисијом увек одговарао искрено, али да се многа питања, која су постављена, тичу ствари која су се догодила пре много времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)