ДОК ЈЕ БИО ТРАМП, ЗАБОРАВИЛИ СМО НА ОВУ СИТУАЦИЈУ: Исповест Предрага који живи на граници са појасом Газе

Ј. СУБИН

12. 05. 2021. у 13:07

ЖИВИМ у кибуцу Маген, што значи штит, који је удаљен четири километара од границе са појасом Газе. Већ неколико ноћи не можемо да спавамо, због сирена и детонација експлодираних ракета, које испаљују терористичке организације из појаса Газе. Уз то, изнад глава су нам, непрекидно, авиони и хеликоптери израелске армије.

ДОК ЈЕ БИО ТРАМП, ЗАБОРАВИЛИ СМО НА ОВУ СИТУАЦИЈУ: Исповест Предрага који живи на граници са појасом Газе

Фото: Приватна архива

Овако, ексклузивно за "Новости" о тренутној ситуацији и тензији између Палестине и Израела, говори Предраг Рогозарски, наш некадашњи репрезентативац у каратеу, а садашњи председник судијске комисије у израелској карате федерацији. У Израелу живи већ 22 године.

- Школе су стале са наставом, што значи да родитељи мале деце не иду на посао - прича нам Рогозарски. - Живот, наравно, није стао, али је ограничен. За четири године док је Доналд Трамп био на власти, заборавили смо како изгледа живети у Израелу. Али, изгледа, само привремено. Овде свака кућа и стан имају сигурносне собе или заједничка склоништа. Наравно, нисмо стално у њима, али се препоручује да будемо у близини, јер на овој удаљености, од појаса Газе, имамо само 15 секунди да стигнемо до њега.

Како нам говори Рогозарски, људи иду на посао, јер им је преко потребан, после годину и по дана проведених на плаћеном одмору, за време короне.

Фото: Приватна архива

Сигурносне просторије у кућама

- Нешто се прича о уласку копнених трупа - говори Рогозарски. - Данас је Арапска лига и надамо се да ће ускоро стати. Од јутрос је било неколико ракетирања, за разлику од ноћи, када није престајало. Апликација која нас обавештава где су сирене и у ком правцу су исапљене ракете, није престајала, да ми је телефон испразнила. А, људи не беже одавде сада. Обично када се нешто дешава оду у Тел Авив или Јерусалим. Али сада је свуда грувало. Цео југ земље је ракетиран и уколико неко има родбину на северу, тамо је, можда, отишао.

Фото: Приватна архива

 

Сада су се мало смирили јер им је празник, па су само пар пута пуцали. Али мировање неће дуго да потраје, сигуран је Рогозарски. Синоћ је, каже, био "ватромет".

- Ноћ је била страшна - наставља своју причу наш саговорник. - Глава нам је била мирна четири године, када је Трамп био на власти. Славили смо празнике, ишли на посао. Живели нормално. Корона је зауставила све то, али чим се променила власт у САД и ово се променило. То је неко моје размишљање. Али и други сматрају да је Трамп био добар и позитиван за овај део света. Сада је доста људи мобилисано. И мушкарци и жене. Ја нисам, јер имам више од 40 година. Сви резервисти су у приправности.

Фото: Приватна архива

У даљини се види појас Газе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

BOGDAN

15.05.2021. 08:03

PALESTINCI TERORISTI???????A OKUPATORI KOJI SU PALESTINCE PROTERALI SA NJIHOVE ZEMLJE KOJI SU TAMO ZIVELI PREHRISTOVE ERE SU SVETSKI ANDGELI KOJIMA JE BOG OBECAO TU ZEMLJU KOJA CE DA SE ZOVE OBECANA ZEMLJA IZRAEL.??????????????????...