БАЈДЕН ОПЕТ ПАО НА ТЕСТУ: Израелски експерт о "ситуацији без преседана"

Новости онлајн

12. 05. 2021. у 12:52

ПОЛИТИКА администрације америчког председника Џоа Бајдена нехотице је допринела смртоносном кругу непријатељстава у Израелу и Гази, сматра израелски аналитичар.

БАЈДЕН ОПЕТ ПАО НА ТЕСТУ: Израелски експерт о ситуацији без преседана

Фото: AP Photo/Patrick Semansky

Ескалација сукоба је тест и Бајден није прошао, рекао је професор Ејтан Гилбоа, стручњак за америчку политику на Блиском истоку са Универзитета Бар-Илан.

Бајденове грешке почеле су и пре него што је испаљена прва ракета у тренутном сукобу на Блиском истоку, пише јерусалим пост.

Још у фебруару, Бајден је укинуо означавање Хута који подржавају Иран у Јемену као глобалну терористичку организацију. 

Израелски аналитичар сматра да је председник Америке веровао да ће тај потез смањити насиље у Јемену и против Саудијске Арабије, иако је то дало супротан резултат.

- Ако сте терористичка организација, а не радите ништа и против вас се укину санкције, то значи да можете да радите шта год желите - рекао је Гилбоа за Јеусалим пост.

- Друге терористичке организације на Блиском Истоку, попут Хамаса, гледају ово и кажу: То САД раде? Врло добро. Можемо то да искористимо - додао је он.

Потом је у априлу Бајден објавио да ће Америка вратити Палестинцима око 235 милиона долара помоћи коју је повукао бивши председник САД Доналд Трамп. Отприлике две трећине новца даје се Агенцији за помоћ и рад Уједињених нација, коју је Трамп укинуо 2018. године јер је повезана са тероризмом.

- Хамас и Исламски џихад гледали су ово и говорили себи да ако САД безусловно обнове ову помоћ, онда можемо да радимо шта год желимо - објаснио је Гилбоа. 

Усред насиља, америчка администрација је такође показала неразумевање ситуације, укључујући, како каже Гилбоа, лажно изједначавање Израела са Хамасом и Исламским џихадом. 

- Позивамо на деескалацију свих страна - рекао је у уторак портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

- Ова ситуација без преседана далеко је од завршетка и ово је време провере Бајденовог пријатељства. Став америчке администрације за сада је прилично разочаравајући - закључио је израелски професор.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)