БЛИСКИ ИСТОК У ПЛАМЕНУ: Појас Газе гори, зграде сравњене са земљом - Израел и Палестина у крвавом сукобу (ВИДЕО)

Novosti online

12. 05. 2021. у 09:19

ЕКСПЛОЗИЈЕ потресају Газу и јутрос, након тешке ноћи у којој су настављени сукоби Израелаца и Палестинаца.

БЛИСКИ ИСТОК У ПЛАМЕНУ: Појас Газе гори, зграде сравњене са земљом - Израел и Палестина у крвавом сукобу (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Испаљено је стотине ракета. Сирене које упозоравају на ракетни напад огласиле су се рано јутрос и у Тел Авиву.

Савет безбедности УН одржаће у среду хитне затворене консултације, друго такво заседање у три данa, ради разговора о текућој ескалацији насиља у Израелу и Гази.

На обе стране у сукобима израелске војске и Палестинаца има погинулих, рањених и причињена је велика штета.

Чујемо експлозије непрестано, од израелских напада или ракета које испаљују милитанти из Појаса Газе. Док они ратују, ми гинемо и сведочимо деструкцији око нас, каже Ајда Салем, Палестинка која живи у Појасу Газе.

Претходних неколико дана су нам посебно тешки, јер смо суочени са уништавањем, каже Ајда Салем за Спутњик интернешнел.

- Ситуација је ужасна. Ако питате обичне људе, већина ће вам рећи да нису спремни за нову ескалацију сукоба са Израелом. Многи живе у сиромаштву, здравствени систем нам је слаб и још један рат би све то погоршао - каже она.

Њена фрустрација је разумљива. Претходни сукоб са Израелом начинио је Појасу Газе неповратну штету. Само је у 2014. години, током израелске операције после отмице и убиства три израелска дечака, уништено 18.000 кућа у Појасу Газе.

Поред тога, године израелске блокаде и лоша економска ситуација, уз избијање пандемије вируса корона, довели су до тога да већина становника сматра да нови рат са Израелом није неопходан и да би само погоршао већ посрнулу економију и многе гурнуо у сиромаштво и глад.

Ипак, Ајда Салем додаје да већина становника Газе подржава Хамас у намери да „одбрани џамију Ал-Акса“.

Нови сукоб Израела и Палестинаца избио је након уличних нереда током месеца Рамазана, који су почели због тога што су израелске власти одлучиле да због пандемије вируса корона ограниче приступ Храмовној гори, коју и Јевреји и муслимани сматрају светом, где се налази и џамија Ал-Акса.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Prellee

12.05.2021. 10:35

I ovdje se vidi laz o zastiti i sigurnosti zemalja pod nadzorom US i NATO organizacije. Ne mogu americki Patrioti PVO nikoga zastititi, pa ni sam Mojsijev Izrael.Ista je situacija i u Istocnoj Europi.Nikoga NATO ne moze zastititi, nikome ne moze obezbjediti sigurnost i zastitu svojim sistemima Patriot.Sve laz! U slucaju rata, sve bi bilo UZALUDNO i u Ukrajini, Litvaniji, Estoniji, Rumuniji...