ЈА САМ БОГ, УБИЈАМ БИОЛОШКО СМЕЋЕ: Како је масакр у Казању извео несуђени програмер Иљназ Гаљавијев (19)

Бранко Влаховић дописник из Москве

11. 05. 2021. у 23:08

ПРВОГ дана наставка школске наставе после дугачких мајских празника у Казању, главном граду Татарстана догодио се масакр у школи број 175. Несуђени програмер, студент из Казања Иљназ Гаљавијев (19) постао је масовни убица јер је из ловачке пушке убио девет особа - седморо ђака, четири дечака и три девојчице, наставницу, као и радницу у школи.

ЈА САМ БОГ, УБИЈАМ БИОЛОШКО СМЕЋЕ: Како је масакр у Казању  извео несуђени програмер Иљназ Гаљавијев (19)

Фото АП

Двадесет особа је теже и лакше повређено. Тај податак у поподневним сатима потврдио је председник Татарстана Рустам Миниханов. Он је казао и да су погинула деца била ученици осмог разреда. Све се одиграло око 9.30 пре подне.

Иљназ Гаљавијев, иначе бивши ученик ове средње школе у Казању, предао се полицији пошто је изашао на главна врата школе са подигнутим рукама. Оружје којим је извршено крвопролиће је било легално, убица је за њега имао дозволу коју је добио 28. априла. Ради се о ловачкој пушци марке "хатсан", модел "ескорт ПС".

Ђаци и наставници причају да је била половина јутарњег часа када је директорка школе преко звучника саопштила да затворе врата учионица јер су се у школи појавили терористи.

СТРАХ Уплашени родитељи у ишчекивању да се опсада заврши, Фото АП

Завладали су страх и паника. Сведоци кажу да је Иљназ убио наставницу испред њених ученика. Полиција која је пристигла је у року од 20 минута учитеље и децу евакуисала из школе, а онда отворила ватру на нападача који се убрзо предао. Али претходно је масакр већ почињен.

Ученици старих разреда нису били у школи јер су били на предвојничкој обуци.

ПУТИНОВО САУЧЕШЋЕ И НОВА ПРАВИЛА

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изразио је искрено саучешће породицама деце убијене у пуцњави у школи у Казању. Путин је истовремено наредио пооштравање правила о врстама оружја које могу поседовати грађани. Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова израда нове уредбе је наложена узимајући у обзир врсту малокалибарског оружја које је користио нападач у школи у Казању. "Чињеница је да се понекад малокалибарско оружје региструје као ловачко оружје, иако то није", истакао је Песков.

Интересантно је да је слично оружје као убица из Казања користио и студент колеџа из Керча на Криму када је у октобру 2018. убио 21 особу.

Као што обично бива после оваквих ситуација, очевици су ширили различите приче које су преносиле агенције све док се није појавило службено саопштење. Према првим информацијама у школу су дошле две наоружане особе и отвориле паљбу на ђаке и наставнике. Чак се тврдило да је једног од терориста полиција ликвидирала, а да је други ухапшен и налази се у истражном затвору. Испоставило се да је Иљназ Гаљавијев био сам, а полиција сада настоји да утврди да ли га је неко припремао и наговарао да направи масакр.

ОПСАДА Амбулантна и полицијска кола испред школе у Казању, Фото АП

Из његових изјава се може закључити да је био муслимански верски фанатик који је полицији казао да све мрзи,  а у школу је дошао да сви сазнају да је он бог.

Често је истицао да се родио на дан терористичке акције у Њујорку, 11. септембра 2001. године. Иљназови познаници причају да раније он није давао никакве изјаве на основу чега би се могло закључити да припрема терористичку акцију. Живео је са родитељима и старијим братом у згради у улици Туганлик у Казању.

ПОМОЋ Изношење рањених из зграде , Foto: Printskrin

Истражитељи су објавили снимак истраге новинарима на којем се види његово признање.

ХТЕО СВЕТ БЕЗ ЖИВИХ БИЋА

ГАЉАВИЈЕВ (на слици) је на друштвеним мрежама писао о својим ставовима и плановима.

- Као Бог, желим да се сви препознају као моји робови - написао је Гаљавијев.

- На свету не би требало да буде живих бића, ово је грешка свемира.

Он је позвао све који га читају да и сами убију 10 људи, а потом изврше самоубиство. "Дошао сам на овај свет у лику човека да бих се решио свих вас", његова је порука.

Foto: Архива

опсада Руски специјалци после извршене акције, Фото АП

Убица тврди да је после масакра хтео да почини самоубиство. Само неколико сати пре него што је начинио овај језиви злочин, Иљназ Гаљавијев је написао на друштвеним мрежама да је он бог, да други људи треба да га следе и да намерава да убије "биолошко смеће".

- Пре два месеца постао сам свестан да сам ја бог. Прво сам то рекао својој мами. Сада сматрам да немам мајку, а ни оца. Свих се њих одричем. Жена која ме је родила није ми мајка - рекао је убица који је све време саслушања псовао.

Иљназ Гаљавијев, Фото Твитер

Полицији је рекао и то да је у својој кући поставио експлозив, али га полиција није пронашла током каснијег претреса.

Отац и мајка убице су јуче били у шоку, не верујући шта је њихов син урадио.

Иљназ Гаљавијев је био студент четврте године ТИСБИ колеџа, али је избачен због лошег владања јер је са њим од 13. априла изгубљена свака веза. Није се јављао ни да полаже испите. Као и многи други и он је због короне учио "на дистанци".

Али у његовој карактеристици је написано да је био миран и послушан и без штетних навика, а на колеџу кажу да је био тих и неконфликтан и да се "са поштовањем односио према својим колегама студентима и наставницима".

Неименовани полицијски извор је рекао да би освета могла бити мотив за напад. "Према прелиминарним подацима, младић је почео да пуца из освете и мржње", навео је тај извор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)