ДЕСАНТ МИГРАНАТА НА ИТАЛИЈУ: Више од 50.000 људи чека да заплови из Либије, а ЕУ се "прави мртва"

Милица Остојић - Дописник из Рима

11. 05. 2021. у 16:36

ОД Триполија до границе се Тунисом спремно је да крене на пут преко мора ка италијанским обалама између 50 и 70 хиљада миграната.

ДЕСАНТ МИГРАНАТА НА ИТАЛИЈУ: Више од 50.000 људи чека да заплови из Либије, а ЕУ се прави мртва

Фото: ЕПА

Италију очекује ванредно санитарно стање јер се не зна какве болести носе придошли али је сигурно да нико није вакцинисан.

У два дана било је чак 20 искрцавања и 2.500 миграната стигло је на Лампедузу. Острво је у потпуном колапсу, а на отвореном мору од пре два дана чека њих 800. Пристижу јер лепо време иде у прилог илегалним превозницима и искрцавањима. Пријемни центар на острву тренутно има 2.100 миграната, а капацитет је 250. У помоћ стижу два брода за карантин, али њихов капацитет није ни изблиза довољан да значајно смањи пренатрпаност, а у међувремену стиже више миграната него што могу да их приме центри за карантин.

Лидери партија Десног центра, Матео Салвини (Лига) и Ђорђе Мелони (Италијанска браћа) траже заустављање бродова јер ће неконтролисано искрцавање наредних седмица донети ванредно стање Италији. Лампедуза која има мање од 6.000 становника под инвазијом је и прети да експлодира.

Упркос разним сусретима званичника, договора са Либијом, италијанских инвестиција у тој земљи за надгледање полазака илегалних миграната апсолутно се ништа није променило, напротив поласци са њених обала масовнији су него икада.

Фото: ЕПА

Коначно је реаговало Министарство Унутрашњих послова које тражи решење за смештај на бродовима или трајектима за изоловање против Ковида, али од јула ти трајекти треба да служе за превоз туриста. Премијер Марио Драги планира да уведе једно тело које ће бити задужено за изналажење решења и у коме ће бити ангажовани министри за Одбрану, Спољне послове и Инфарструктуре. Сматра се да треба направити Ковид-центре у касарнама које нису у функцији, у структурама Цивилне заштите и Црвеног крста за карантин на разним подручјима Апенинског полуострва.

С обзиром да није било гласа од ЕУ која, чини се окреће леђа наспрам италијанске трагедије по питању расподеле миграната министар Унутрашњих послова Лућана Ламорђезе позвала је европског комесара за Унутрашње послове Јиву Јохансон да „активира одмах, пре лета, аутоматски механизам за солидарност у расподели особа које су покупљене на мору“. Министарка је са своје стране позвала групу за координацију у операцијама спашавања на мору да интервенишу „у знак солидарности са Италијом“ и земље чланице да подрже расподелу миграната.

Лампедуза се нашла већ по ко зна који пут у сопственом затвору, док економија Сицилије тоне јер се читаво острво (један од три региона) и даље налази у тзв.наранџастој зони, са разним ограничењима и затвореним активностима, само је море отворено за мигранте.

Колико је алармантна ситуација говоре подаци да је само у првој седмици овог маја утростучен број искрцавања у односу на исти период прошле године, када би се овакав тренд без најављених увећавања наставио број избеглица би порастао у 2021 за 100 посто, само од почетка године до јуче искрцало се готово 13.000 миграната.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Mama

11.05.2021. 18:21

Sta rade granicari i pogranicna policija??? Ili za koga radi?Vracajte ih nazad preko granice.Mi nismo bombardovali njihove zemlje i nismo duzni da ih primimo.Kakve su to izbeglice borbeno sposobni muskarci puni para.Ja nisam budala i vidim kuda vodi ovo.