БИЛА ЈЕ ПРВА БЕБА РОЂЕНА ИЛЕГАЛНО ПОСЛЕ ЧЕРНОБИЉСКЕ КАТАСТРОФЕ: Маријка 22 године касније изгледа овако (ФОТО)

Novosti online

10. 05. 2021. у 23:10

ПРИЧА о Чернобиљу не престаје да интригира свет, а ова тема се поново захуктала 2019. захваљујући истоименој екстремно популарној серији ХБО-а о нуклеарној катастрофи из 1986. године.

БИЛА ЈЕ ПРВА БЕБА РОЂЕНА ИЛЕГАЛНО ПОСЛЕ ЧЕРНОБИЉСКЕ КАТАСТРОФЕ: Маријка 22 године касније изгледа овако (ФОТО)

Фото: Принтскрин

Публика тврди да је ово остварење једно од "најбољих свих времена", но неке од занимљивих чернобиљских прича нису пренесене на мало платно...

Наиме, у серији нема лике Маријке Совенко, јединог детета које је рођено у високо контаминираној чернобилској зони након катастрофе. Тада новорођенче, сада већ одрасла девојка, пунила је новнске ступце крајем 90-их година, а за свет је престављала "симбол чернобиљске ренесансе" јер је постала прва беба која је рођена и одгајана у близини спорног реактора број 4.

Када је те 1999. дошла на свет, украјинске власти су покушале да сакрију ову "срамоту" и третирали су их као "криминалце" - јер Маријка је рођена у породици чернобиљских радника који су илегално живели унутар зоне евакуације од 30 километара.

Власти су чак покушале да присиле ову породицу да напусте зону, што су они одбили јер им није понуђен алтернативни смештај. Били су на мети оштрих критика и увреда, а огроман број људи оптуживао их је да "свесно убијају своју ћерку".

Медији су писали како ова плавокоса девојчица плива у реци у којој је заражена риба, којом се и хранила, те како како пије млеко од крава које пасу на озраченим чернобиљским пашњацима.

Фото: Принтскрин

Њена мајка Лидија Совенко непрестално је демантовала гласине о здрављу своје ћерке.

- Ако људи мисле да је мутант или да има две главе, нису у праву. Она је дивно дете и апсолутно је здрава, као што можете и да видите - говорила је својевремено Лидија.

Но, након почетне хистерије, о Маријки више нико није написао ни реч - све до данас! Сада су се медији докопали информација и сазнали да живи један сасвим нормалан живот.

Фото: Принтскрин

- Добро сам, радим - кратко је прокоментарисала за "Сaндеј Експрес" 2019. године, додајући да студира у Кијеву и да ће ускоро прославити 20. рођендан.

Њени пријатељи објаснили су медијима да она не жели да размишља о прошлости и да је посвећена студијама и послу како би платила школовање.

- Стварно јој није стало до тога да буде јединствена јер је рођена у Чернобиљу. Заправо, чињеница да је она једино дете које је рођено овде након експлозије и које је одрастало ту прилично је болна за њу. Она то види као стигму - рекли су људи блиски Маријки, додајући да је као дете молила мајку да не прича људима одакле су.

Фото: Принтскрин

Њена мајка, пак, била је речитија од Маријке, па након свега данас са 66 закључила да је поносна на своју ћерку. Иначе, Лидија и даље живи и ради у области Чернобиља, а њена ћерка има посебну дозволу да одлази у тај реон кад год жели како би је посетила.

- Људи овде верују да је Маријка симбол чернобиљске ренесансе, знак од Бога који они тумаче као да је благослов живети овде и да се живот полако враћа на ово ослабљено место.

Фото: Принтскрин

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)