УСТУПЦИ ИСЛАМИЗМУ! На грађански рат у Француској указују и активни официри, у писму се истичу мржња и непоштовање према земљи

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

10. 05. 2021. у 22:38

ВОЈНА лица послала су нову опомену француским властима. После пензионисаних генерала, аларм сличне садржине - да земљи прети грађански рат - упутили су, овога пута, припадници активног састава.

УСТУПЦИ ИСЛАМИЗМУ! На грађански рат у Француској указују и активни официри, у писму се истичу мржња и непоштовање према земљи

Председник Макрон са припадницима армије / Фото АП

За разлику од првог писма, које је писао пензионисани жандармеријски капетан и иза кога је до сада стало преко 25.000 углавном пензионисаних официра међу којима и 59 бивших генерала, аутори овог писма су се одлучили да остану анонимни јер им, како истичу, правила службе не дозвољавају другачије. Али, изнесене констатације су идентичне.

Они који су сачинили текст и предали га читаном листу "Валер Актијел" истичу да су жене и мушкарци у униформи, свих родова. Кажу да су се борили у Авганистану, Малију, Централној Африци и учествовали у антитерористичким операцијама у Француској.

- Један број нас је доживео непријатељску ватру. Неки су тамо оставили другове. Дали су своју кожу да би уништили исламизам којем ви дајете уступке на нашем тлу - написали су између осталог аутори у отвореном писму упућеном председнику државе, министрима, посланицима и другим званичницима.

У писму се истичу напуштање предграђа, делинквенција, насиље, мржња и непоштовање према Француској. У потпуности се саглашавају са потписницима првог писма, њиховим старијим колегама. Аутори, као учесници Четрнаестојулске војне параде, наглашавају да им је месецима било забрањено да се крећу у униформи улицама, што је од њих направило жртве на територији коју су, како истичу, способни да бране.

- Наши војници су у Првом светском рату гинули за неколико метара земље, док ви, без реаговања, препуштате читаве квартове наше земље закону јачег - стоји између осталог.

- Супротно ономе што тврдите, хаос и насиље неће произићи из војног извора, већ из грађанске побуне - упозоравају официри. - Ако избије грађански рат, војска ће да одржава ред на свом тлу, јер ће то тражити од ње. Нико не може да жели тако страшну ситуацију, али у Француској се излеже грађански рат и ви сте тога перфектно свесни.

Официри позивају власти да реагују, истичући да се ради о "опстанку земље". Додају и да су аполитични. Власт их управо осуђује да се баве политиком.

БРОЈ ПОТПИСА - 150.000

НАЈНОВИЈЕ, друго писмо, стављено је на потпис обичним грађанима на друштвеним мрежама. До понедељка у 15 сати потписало га је скоро 150.000 људи, док је текст на сајту имао преко 1,6 милиона прегледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)