ИНВАЗИЈА МИГРАНАТА НА ИТАЛИЈУ: Надиру у таласима, острво Лампедуза у колапсу, искрцало се 2.500 људи

Милица Остојић -Дописник из Рима

10. 05. 2021. у 18:15

ПРАВИ насртај на италијанске обале острво Лампедуза је у потпуном колапсу, а на отвореном мору од пре два дан чека их још 800.

ИНВАЗИЈА МИГРАНАТА НА ИТАЛИЈУ:  Надиру у таласима, острво Лампедуза у колапсу, искрцало се 2.500 људи

Мигранти пристижу на Сицилију / Фото АП

Пристижу јер лепо верме иде у прилог илегалним превозницима и искрцавањима.

Пријемни центар на острву тренутно има 2.100 миграната, а капацитет је 250, стиже брод карантин „Сплендид“ да их преузме али може да прими само 150 миграната, чека се још један који може да прими њих 200, па следећи који може да прими 600. Цену изнајмљних бродова не вреди ни сабирати, али у међувремену стиже више миграната него што може да буде превезено у центре за карантин.

Градоначелник Лампедузе Тото Мартело се пита због чега је евидентна „збуњујућа тишина Владе“, Лампедуза уместо туриста мора да прими избеглице са свим санитарним проблемима које доносе.

Из партија Десног центра, Матео Салвини лидер Лиге и први човек Италијанске браће Ђорђе Мелони, траже заустављање бродова јер ће неконтролисано искрцавање наредних седмица донети ванредно стање Италији. Лампедуза која има мање од 6.000 становника је под инвазијом и прети да експлодира. Упркос разним сусретима званичника, договора са Либијом, италијанских инвестиција у тој земљи за надгледање полазака илегалних миграната апсолутно се ништа није променило, напротив поласци са њених обала масовнији су него икада.

Од ЕУ ни гласа, окреће леђа наспрам италијанске трагедије и не оглашава се по питању расподеле миграната и помоћи Италији. Лампедуза се тако нашла у сопственом затвору, док економија Сицилије тоне јер се читаво острво (један од три региона) и даље налази у тзв. наранџастој зони, са разним ограничењима и затвореним активностима - само је море отворено за мигранте.

И колико је алармантна ситуација говоре подаци да је само у првој седмици овог маја утростучен број искрцавања миграната у односу на исти период прошле године, највећи број полазака је са либијских обала, тренд искрцавања је драматичан, само од почетка године до јутрос искрцало се готово 13.000 миграната.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)