АМЕРИКАНЦИ СВОЈЕ ОСТАВЉАЈУ НА ЦЕДИЛУ? Несигурна судбина хиљада Авганистанаца који су помагали САД после одласка трупа (ВИДЕО)

Новости онлајн

10. 05. 2021. у 13:04

АДМИНИСТРАЦИЈА Џоа Бајдена је под све већим притиском посланика, ветеранских група и избегличких организација да организују велику евакуацију угрожених авганистанских тумача и осталих који су радили за америчку владу пре него што се америчке трупе повуку из земље у септембру.

АМЕРИКАНЦИ СВОЈЕ ОСТАВЉАЈУ НА ЦЕДИЛУ? Несигурна судбина хиљада Авганистанаца који су помагали САД после одласка трупа (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Адвокати кажу да се администрација Бајдена креће преспоро да би заштитила десетине хиљада Авганистанаца чији су животи у смртној опасности због повезаности са америчким и западним организацијама и да се сада мора предузети акција пре него што се последње трупе повуку како је заказано у четири месеца.

- Веома смо забринути због наизглед недостатка хитности администрације да заштити рањиве Авганистанце у светлу очекиваног повлачења - рекао је Адам Бејтс, политички саветник за непрофитни пројекат међународне помоћи избеглицама. „Што се тиче конкретних планова, подаци које смо добили од њих врло су оскудни.

Ветеранске организације из читавог политичког спектра подржавају масовну евакуацију Авганистанаца, рекао је Крис Пурди, руководилац пројекта програма Ветерани за америчке идеале у заговарачкој непрофитној организацији Хјуман Рајтс Фирст.

Досадашња администрација Бајдена није била "обавезна", рекао је Пурди.

У јавним изјавама администрација није наговестила никакве планове за евакуацију или друге хитне мере, а званичници још увек нису понудили детаље о томе како влада планира да обезбеди безбедност Авганистанаца који су ризиковали животе радец́и за САД.

Упитан о оптужбама да администрација не успева брзо да помогне авганистанским партнерима, Савет за националну безбедност Беле куће одбио је да коментарише.

Портпарол Стејт департмента одбио је да "разговара о унутрашњим расправама", али је рекао да одељење ради на томе да одговори "што је пре могуће" Авганистанцима који су радили за америчку владу и који су поднели захтев за америчке визе.

Талибани су појачали нападе на активисте цивилног друштва и жене, посебно док се америчке и НАТО трупе припремају за повлачење, атентирајући на судије, новинаре и локалне званичнике. У масовном бомбашком нападу у средњој школи у Кабулу убијено је најмање 60 људи, вец́ином девојчица. Авганистанска влада кривила је талибане; устаници су негирали одговорност.

Републикански конгресмен Мајкл Волц, бивши члан Зелених беретки који је служио у Авганистану, рекао је да је разговарао са уплашеним Авганистанцима који осец́ају како се зидови затварају.

- Чујем се са пуно њих, а са онима с којима разговарам њихова паника и страх ... у њиховим гласовима су тако опипљиви - рекао је он.Волц је рекао да су га државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране Лојд Остин уверили да озбиљно схватају безбедност авганистанских партнера.

Међутим, рекао је, "постоји читав низ путева којима би администрација могла да крене, али једноставно не видим никакав покрет."

Да би помогао авганистанским тумачима и другима који се суочавају са одмаздом талибана због њихових веза са САД-ом, Конгрес је 2009. године успоставио програм Специјалне имигрантске визе или СИВ, како би пружио америчке визе Авганистанцима који су били запослени у америчкој влади. Програм има заосталих година. Више од 17.000 Авганистанаца се пријавило, а њихова документација се још увек прегледава.

Савезни суд пресудио је 2019. године да се америчка влада није придржавала закона који налаже да обрађује пријаве у року од девет месеци, а извештај генералног инспектора прошле године описује хроничну кадровску несташицу која је зауставила програм.

На основу владиног искуства, требало би више од четири године да се обради заостали број подносилаца захтева за СИВ, под претпоставком да у америчкој амбасади у Кабулу има довољно особља за решавање случајева. Нема реалне перспективе да би већина авганистанских подносилаца захтева могла добити визе на време пре него што америчке снаге оду, рекли су Бејтс и други стручњаци.

Портпарол Стејт департмента рекао је: „Администрација Џоа Бајдена посвећена је пружању подршке онима који су помогли америчкој војсци и другом владином особљу да извршавају своје дужности, често под великим личним ризиком за себе и своје породице“.

- Сви који су укључени у поступак специјалне имигрантске визе, било у Вашингтону или у нашој амбасади у Кабулу, свесни су претњи са којима се суочавају наше авганистанске колеге - рекао је портпарол.

Стејт департмент, који тражи начине за побољшање визног програма, распоредио је више особља у амбасаду у Кабулу како би помогло у решавању случајева СИВ-а, додао је портпарол.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)