ПОРУКА ИЗ АУСТРИЈЕ: Пандемија показала слабости ЕУ, кључно проширење на Западни Балкан

Танјуг

09. 05. 2021. у 16:57

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је данас, поводом Дана Европе, да је пандемијска криза показала слабости ЕУ у поређењу са другим актерима, а шеф аустријске дипломатије Александер Шаленберг подвукао је да је прошла година била изгубљена година у вези проширења ЕУ, и да то сада не сме бити случај, јер је ЕУ непотпуна без Западног Балкана.

ПОРУКА ИЗ АУСТРИЈЕ: Пандемија показала слабости ЕУ, кључно проширење на Западни Балкан

Фото: Танјуг/АП

- Протекли месеци пандемије нису били само изазовни за све грађане у Европи, већ је криза јасно показала све слабости ЕУ у поређењу са другим актерима. Због је сада важно да настали заостатак надокнадимо брзим и ефикасним мерама, а пре свега економски раст, конкурентност и проширење заједничког тржишта подстакнемо модернизацијом и дигитализацијом - нагласио је Курц.

Он је додао је да је предстојећа Конференција о будућности Европе шанса да се води отворена дебата о томе шта ЕУ у будућности мора чинити, а Аустрија ће допринети позитивном развоју Уније и очувању заједничких вредности.

Министар спољних послова Александер Шаленберг нагласио је да Европа мора бити постављена тако да је спремна за будућност.

- Протекла година је показала у Европи за време пандемије да је много тога добро функционисало. Тако нам је пошло за руком да одржимо заједничко тржиште и фондом за обнову покренемо највећи финансијски пакет у историји европске интеграције - објаснио је он.

Међутим, додаје, из кризе се мора повући исправна порука, како би ЕУ била спремна на будућност.

- Кључно у томе је и проширење ЕУ на државе Западног Балкана. Протекла година је била изгубљена година за цео регион и сада је важно да се надокнади застој, јер ће штета бити све већа. Без наших партнера на Западном Балкану, ЕУ није комплетна - упозорио је Шаленберг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)