ШКОТСКА МУ НЕ ДА МИРА: Џонсон позвао лидере на разговоре после победе шкотских националиста

Танјуг

09. 05. 2021. у 14:42

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон позвао је данас лидере у Великој Британији на преговоре о унији након што је шкотска пронезависна странка победила на четвртим узастопним парламентарним изборима.

ШКОТСКА МУ НЕ ДА МИРА: Џонсон позвао лидере на разговоре после победе шкотских националиста

Фото: Танјуг/АП

Никола Старџен, лидерка Шкотске националне партије (СНП), изјавила је да су изборни резултати доказали да је друго гласање о независности Шкотске воља земље и да ће сваки политичар из Лондона који буде стајао на путу бити суочен с демократском вољом шкотског народа, пренео је АП.

Велику Британију (Уједињено краљевство) чине Енглеска, Шкотска, Велс и Северна Ирска, са делегираним владама у последње три набројане земље.

Џонсон је честитао Старџеновој на поновном избору, али је рекао лидерима делегираних влада да је Велика Британија најбоље функционише када сви раде заједно.

Фото: Танјуг/АП

Никол Старџон

Лидери су позвани на самит да разговарају о заједничким изазовима и о томе како може да се ради заједно у наредним месецима и годинама како би изазови били превазиђени.

Џонсон има главно овлашћење о дозволи за одржавање још једног референдума о стицању независности Шкотске.

У суботњем "Дејли телеграфу" он је написао да би још један референдум о Шкотској био неодговоран и непромишљен док Британија излази из пандемије.

Он упорно тврди да је то питање решено на референдуму 2014. године на којем се 55 одсто шкотских гласача изјаснило да остане у Великој Британији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)