ЖЕЛИМО ВАС ОВДЕ: Ево у који светски град ћете ускоро моћи без потврде о вакцинацији и ПЦР теста

Танјуг

09. 05. 2021. у 12:40

ЊУЈОРК 14 месеци након избијања пандемије и вакцинације започете у децембру и даље оставља утисак успаване лепотице, а не једног од најмоћнијих градова на планети, града за који важи гесло да никад не спава, што је очигледно био и разлог за одлуку да се у његово буђење уложи 30 милиона долара.

ЖЕЛИМО ВАС ОВДЕ: Ево у који светски град ћете ускоро моћи без потврде о вакцинацији и ПЦР теста

Фото П. Милошевић

Реч је о недавно најављеној туристичкој кампања највећој у историји града која се образлаже поруком "само је један Њујорк на читавој планети",па ће 30 милиона долара из буџета града бити уложено у оживљавање индустрије туризма која је запошљавала 400.000 људи и у локалну економију убризгавала 70 милијарди долара.

Ни потврда о вакцинацији, а ни негативни тестови ускоро неће бити потребни за долазак у град, који има 8,3 милиома становника.

- Желимо вас овде, желимо гомиле активности на отвореном, енергично лето - навео је градоначелник Бил де Бласио позивајући сваког Њујорчанина да се укључи у кампању и позове своје пријатеље да посете Њујорк.

Де Бласио каже да ће 1. јула град поново почети да живи пуним плућима и да шаље позитивне вибрације.

И поред оптимизма заснованог и на томе што је у граду већ дато 6,3 милиона вакцина, Велика јабука се још буди,у шта се уверио новинар Танјуга пре пар дана уз утисак да је да је у центру Београда, сада много живље него у многим деловима Менхетна, некада препуним енергије и туриста из целог света.

У метроу "украшеном" сликама смајлија са маскама на којима пише "овако можете спасити живот и некоме кога не познајете" могуће је у потпуности држати прописану дистанцу, јер данас се њиме дневно превезе скоро два милиона људи - за 60 одсто мање него пре пандемије.

Волстрит, финасијско срце града и не само града већ целог света пусто је. Број људи на улицама могао би избројати и ђак првак и без обзира на чињеницу што туда воде улице до Батери парка и полазишта "ферија" до Статен Ајланда и оног другог до најпознатије туриштичке атракације - кипа Слободе коју су САД на поклон добиле од народа Француске 1886. и острва Елис посвећеног имигрантима. Кажу да 40 одсто Американаца има барем једног претка који је у земљу снова дошао управо тим путем.

Испред чувеног бика - симбола снаге и оптимизма њујоршке финансијске четврти али и америчког народа, вредног више од 300.000 долара некада се чекао ред за фотографисање, данас једва да ту стоји неко иако урбана легенда каже да ћете бити пуни пара ако га помазите по посебним - мушким деловима.

Меморијал центар подигнут на месту Кула близнакиња, срушених 11. септембра 2001. толико је пуст да је његова импресивност избледела.

Оближња радња широм света позната по градероби и стварима за кућу најпознатијих брендова чије су цене толико ниске (да се у Србији не могу ни замислити), па се због њих некада из Европе долазило у шопинг само на викенд, затворена је.

Пуст је и Пеарл Стреет у чији су асфалт уткане осртиге које су у Њујорку биле популарне у 19 веку како за јело тако и за прављење накита, као и Трибеца, надалеко позната по филмском фестивалу. Мало је и оних који су кренули у шетњу ка једном од најчувенијих мостова - Бруклин бриџу.

Дуж Хадсона и Ист ривера као и по Централ парку у највећем броју виде се само заљубљеници у трчање, што можда и не чуди имајући у виду да је Њујоршки маратон јесенас обележио пола века постојања, са титулом најмасовнијег на свету.

Ни МоМА-а иако пун љубитеља модерне уметности не може поправити утисак и створити слику да је све као пре, слично је и са Метрополитеном или Гугенхајмом.

Од 700 хотела 200 је затворено, а цене за оне са нама најзвучнијим именима симболичне су, ако се зна да је то срце Менхетна, Тајмс сквер .... У Њујоркеру у чијим собама 3328 и 3327 је последњих 10 година живео и радио Никола Тесла, двокреветна соба кошта 78 евра.

Поред "тргова" попут Вашингтон или Јунијон сквера где се у већем броју окупљају млади, постављена су и комби возила у којима се може урадити ПЦР тест и то "без трошкова за џеп".

Људи нема ни на Бродвеју, где се игра по која представа. Ботаничке баште су ин, иако су њихове тропске биљке и даље под кључем. Сви посетиоци ту могу да леже и уживају у живој класичној музици међу расцветалим дрворедом јапанских трешања.

Храм Светог Саве на Менхетну, изгорео на Васкрс 2016. недавно је добило обрисе које заслужује, али богослужења још нема као у другим цкрвама у којима се у најужем кругу одржавају и крштења.

Град је добио неколико нових високих зграда а дуж улица, уз ресторане изникло је небројено много дрвених "кућица - баштица" за безбедан боравак гостију.

Главни њујоршки аеродром ЈФК, на који слеће и авион Ер Србије, а од пре неколико дана онај са ликом Николе Тесле, тек да није пуст, иако се ни у једном реду за пасошку контролу, а има их 60, не примећује да је број оних који му се увек враћају смањен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)