ФАЈЗЕР ВАКЦИНА У ТАБЛЕТАМА! Колико би овакав вид заштите могао бити ефикасан?

Новости онлине

09. 05. 2021. у 12:32

ИЗ компаније „Фајзер“ најављују да до краја године стиже ново оружје: таблета против коронавируса.

ФАЈЗЕР ВАКЦИНА У ТАБЛЕТАМА! Колико би овакав вид заштите могао бити ефикасан?

Фото: KP.ru

Према најавама, „антикорона“ таблета биће ефикасна против неколико варијација коронавируса. Тренутно, компанија тестира два лека против овог вируса, један који би се примењивао у виду вакцине, а други који би се узимао орално, као таблета.

Када ће тачно нови лек против коронавируса бити у примени, још увек се не зна. Из компаније кажу да не могу да прецизирају време јер све зависи од успеха клиничких испитивања и добијања дозволе за дистрибуцију овог лека.

Иако је вест о таблети против коронавируса одјекнула као бомба, „Фајзер“ је заправо још у марту најавио клиничка тестирања овог лека, познатог под називом ПФ- 07321332. Таблета је дизајнирана тако да, уз помоћ инхибитора протеазе, спречи САРС-Цов-2 вирус да се размножава у организму. Инхибитори протеазе се иначе користе у лечењу других патогена, попут хепатитиса Ц и ХИВ-а.

– Борба с пандемијом коронавируса захтева и превенцију (кроз вакцине), али и циљано лечење оних који су у контакту са вирусом, каже Микаел Долстен, главни научник у компанији „Фајзер“.

–С обзиром на то како коронавирус мутира и колико глобална пандемија траје, изгледа да ће бити неопходно да постоји и терапијска опција и сада, али и након пандемије.

(Ало.рс/пензионисани.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)