АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: Кина прави поморску базу на обали Атлантика

Novosti online

08. 05. 2021. у 22:35

КИНА жели да отвори поморску базу на афричкој обали Атлантика, тврди амерички генерал Стивен Таунзенд, командант америчке Афричке команде.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: Кина прави поморску базу на обали Атлантика

Фото: ЕПА/принтскрин/илустрација

Кина је већ контактирала земље у том региону, како би направила поморску базу која би могла да прима носаче авиона и подморнице, рекао је Таунзенд у интервјуу за АП.

- Они траже место где могу да поново наоружају и поправе ратне бродове. То би могло да им буде корисно у случају војног конфликта - рекао је Таунзенд.

Амерички генерал тврди да је Кина контактирала државе од севера до југа Африке, од Мауританије до Намибије.

Он је навео и да је Кина, која је направила прву базу ван своје територије у Џибутију 2016, на истоку Африке, сада на путу да то уради и на западној обали тог континента. Додао је и да Кина проширује своју базу у Џибутију, која већ сада има 2.000 војника.

- Кина надмудрује САД у неким афричким земљама. Лучки пројекти, економски подухвати, инфраструктура и њихови споразуми и уговори довешће до тога да имају бољи пролаз у Африци и они полажу велике улоге на Африку - тврди генерал Таунзенд.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

prellee

08.05.2021. 23:15

...Kina nadmudruje SAD u nekim afričkim zemljama. Lučki projekti, ekonomski poduhvati, infrastruktura i njihovi sporazumi i ugovori dovešće do toga da imaju bolji prolaz u Africi i oni polažu velike uloge na Afriku ...Tačno je da Kina radi miroljubivo i uz više poštovanja, sa više realnih i pravih investicija, nego što to radi US. US su cijeli prošli vijek iskorištavali Afriku i ništa napravili nisu. Sad Kina radi ozbiljnije, prihvatljivije i korisnije za narod Afrike, zato Kina ima više uspjeha od US. Kad se samo sjetim US i Zapadnih inovacija koje su uveli u sjevernoj Africi nedavno, uveli "demokratiju" i sve razvalili.Upropastili generacije i generacije. Sad im Afrika treba vjerovati. Rade loše, rade destruktivno i onda se pitaju zašto vole više Kineze a ne Amerikance. Iole pametnom je dosta!