ПРИПРЕМЕ ЗА "СЛЕТАЊЕ" НА МЕСЕЦ? Откривени детаљи изградње руско-кинеске лунарне станице

Новости онлине

08. 05. 2021. у 08:11

СТВАРАЊЕ руско-кинеске научне станице на Месецу биће реализовано у три фазе до 2035. године, објавио је амерички специјализовани портал „Спејс њуз“, позивајући се на презентацију приказану на Дану кинеског свемира у Нанкингу.

ПРИПРЕМЕ ЗА СЛЕТАЊЕ НА МЕСЕЦ? Откривени детаљи изградње руско-кинеске лунарне станице

Фото: Твитер

Према презентацији, прву фазу, за коју је планирано да буде завршена до 2025. године, чине лансирања ка Месецу руских станица за слетање „Луна 25“ (2021. године), „Луна 27“ (2025. године), орбиталне станице „Луна 26“ (2024. године), као и кинеских станица „Чанг'е 6“ у Чанг'е 7“ (обе 2024. године). Коришћењем података са тих станица биће утврђено место за изградњу Међународне научне лунарне станице (МНЛС) на подручју јужног пола Месеца.

Друга фаза је планирана у периоду од 2026. до 2030. године. Укључиће слање руске станице „Луна 28“ (2027. године) и кинеске „Чанг'е 8“ (2028. године) ка природном Земљином сателиту.

Та фаза је важна јер ће у њој бити покренута изградња Међународне научне лунарне станице.

Како је саопштено на сајту порталу, трећа фаза ће се спроводити од 2030. до 2035. године.

Иначе, Међународна научна лунарна станица је комплекс експериментално-истраживачких средстава која се праве на површини и у орбити Месеца. Предвиђен је за различите и вишенаменске научно-истраживачке радове, укључујући истраживање и коришћење Месеца, осматрање Месеца, фундаменталне истраживачке експерименте и проверу технологија.

Подсетимо, директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин и шеф Кинеске националне свемирске администрације (КНКА) Чанг Кеђан су у име влада Русије и Кине у марту потписали меморандум о сарадњи на стварању МНЛС.

На сајту руске свемирске агенције раније је саопштено да ће у оквиру овог пројекта Русија и Кина заједно разрадити план прављења лунарне станице, а такође ће блиско сарађивати приликом планирања, пројектовања, прављења, реализације, експлоатације пројекта стварања станице, укључујући његову презентацију светској заједници.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)